Si no veus correctament aquest butlletí clica aquí­

Marató per la pobresa i Responsabilitat Social

Cartell "Que ningú es quedi fora de joc"Aquest diumenge ha tingut lloc una Marató excepcional i extraordinària: no es dedicava a la investigació sobre les malalties, com la que es fa cada més de desembre sinó que pretenia donar suport a les entitats socials que lluiten contra la pobresa i per la inclusió social. El lema ho explica de manera molt gràfica: que ningú no es quedi fora de joc.

El resultat ha estat una nova mostra de compromís ciutadà, amb 4 milions d'euros recaptats en el moment de tancar el programa, i que encara poden augmentar, i la sensibilització de la societat catalana, que veu com mai abans en èpoques recents la pobresa forma part de la nostra realitat quotidiana.

A continuació podeu veure reflexions i entrevistes que hem anat publicant a Responsabilitat Global:

Josep Maria Canyelles entrevistat sobre Responsabilitat Social a la Marató de la Pobresa

Josep Maria Canyelles, promotor de Responsabilitat Global, ha estat estrevistat aquest diumenge dins el programa La Marató per la Pobresa, de Televisió de Catalunya.
Podeu veure l'entrevista:
Min. 12:30 Entrevista a Patrícia Giménez sobre el malbaratament d'aliments
Min. 44:15 Reportatge sobre Odontòlegs i Òptics compromesos
Min. 49:45 Entrevista a Josep Maria Canyelles sobre Responsabilitat Social

La Marató recapta 4M€ contra la pobresa i obre un debat sobre les polítiques de benestar social

La celebració d'una Marató extraordinària sobre la pobresa no ha deixat indiferent. En primer lloc suposa normalitzar la consciència que vivim en un país on hi ha pobres i que aquests no corresponen al perfil tradicional sinó que qualsevol ciutadà hi pot caure sobtadament.

Aquest és el gran èxit de la Marató: conscienciar. I també, per descomptat, aportar uns recursos solidaris que aniran a entitats socials sense ànim de lucre per a portar a terme les seves missions en un context de reducció de les subvencions i donacions i d'augment enorme de les necessitats. [seguir llegint al bloc]

Qüestionari a Josep Maria Canyelles

Josep Maria Canyelles, expert en Responsabilitat de les Empreses i de les Organitzacions, és el promotor de Responsabilitat Global i es dedica a fomentar aquesta manera de gestionar les empreses, ja sigui en empreses concretes, com a través d'administracions públiques, cambres de comerç o en universitats.
 
Ens pots explicar què vol dir això de la RSE?
 
És una manera de gestionar l'empresa tenint en compte altres coses que no són només el benefici econòmic. Però curiosament, les empreses més responsables són a les que les coses els van millor perquè són més respectades, més capaces d'entendre què n'espera la societat
 
No parlem de filantropia sinó d'estil de gestió de l'empresa, no es tracta només de fer donatius. L'empresa que avança cap a l'RSE entén que aquesta s'ha d'integrar al dia a dia, en la manera de fer empresa, en la manera de relacionar-se, en la manera de crear valor.
 
Això vol dir temes ambientals com l'ecoeficiència, temes laborals com la conciliació de la vida laboral i familiar, temes socials com la col·laboració amb entitats no lucratives, temes de bon govern com la transparència, o temes econòmics com la compra de proximitat...
 
Les empreses que han integrat veritablement l'RSE a la seva estratègia pretenen crear a la vegada valor econòmic i social!
 
Tu escrius llibres, fas cursos, però sobretot estàs en contacte amb moltes empreses. Tu veus que ara en plena crisi hi ha empreses que continuen fent aquesta aposta?
 
Per descomptat. Recordo el propietari d'una pime catalana de 100 treballadors que al 2008, quan érem al començament de la crisi, que en una jornada li van preguntar si ara deixaria de fer aquestes pràctiques. La seva resposta va ser contundent: si aquestes pràctiques m'han permès desenvolupar un model d'empresa, amb persones compromeses, amb una cultura i uns valors forts, amb una capacitat de crear confiança al nostre voltant... ara que segurament ens haurem d'arremangar més hauria de deixar-ho? Abandonar una de les potes que ens ha portat a l'èxit? Al contrari, ara toca aprofundir-hi!
 
Però són moltes o poques les que prenen aquest compromís?
 
Depèn de com ens ho mirem: si agafes el 100 de les empreses, tindràs la sensació que en són poques, no ens enganyem. D'altra banda, seria il·lús pretendre que el 100% siguin socialment responsables. Però si agafem solament aquell 10-15% de les empreses més avançades -grans o petites- que han incorporat la millora contínua, que tenen una cultura interna més desenvolupada i sensible, que estan en camí de l'excel·lència, veuràs que aquestes han incorporat l'RSE o hi estan en camí de manera molt majoritària. I això és molt positiu: no trobaràs empreses mediocres que et parlin d'RSE, però en canvi les empreses més interessants totes te'n parlen.
 
Per descomptat en un compromís de solidaritat com el d'avui, són moltes més, totes les que vulguin, les que poden sumar-s'hi i potser trobin que és un primer pas per començar a gestionar de manera més interioritzada l'RSE. Però encara que no sigui així, ningú els podrà treure ja la sensibilitat que han tingut amb un gran esdeveniment ciutadà i amb una necessitat social enorme.
 
Tan de bo que, col·laborant per exemple amb una gran iniciativa ciutadana com la Marató per la Pobresa de TV3, hi hagi empreses que comencin a reflexionar sobre com l'activitat empresarial pot canviar el món, en un sentit o un altre, com podem actuar encara amb allò que ens van ensenyar que l'empresa sols es deu a un únic objectiu que és maximitzar els beneficis, o com podem repensar el model d'empresa posant-lo al servei de les necessitats reals, cosa que no vol dir ser una ONG sinó precisament guanyar diners d'una manera més sostenible.
 
Què hauria de fer una empresa per considerar-se socialment responsable?
 
No parlem d'empreses socialment responsables sinó de gestió de l'RSE, perquè no es tracta de ser-ne o no sinó d'integrar-la com un procés de millora contínua.
 
El primer que hauria de fer una empresa és comprendre bé quins impactes genera en la seva activitat. I per estrany que sembli, no totes les empreses en són conscients, ni saben quines són les millors pràctiques per a progressar. Per això, el diàleg amb grups d'interès -organitzacions expertes- pot ajudar a definir els mapes de riscos i oportunitats, a traçar el camí...
 
En països pobres s'han desenvolupat pràctiques de negoci socialment responsables conegudes com de la Base de la Piràmide, adreçades als dos terços de la població mundial que pràcticament no tenen capacitat adquisitiva. Es tracta de no crear necessitats sinó satisfer necessitats reals, negocis ètics que alhora capacitin les persones i desenvolupin les comunitats. Els microcrèdits en són un exemple que hem conegut també aquí.
 
Ara potser es tracta que repensem els models de negoci a casa nostra. Primer per fer-los tots més sostenibles. Si la crisi no serveix ni per a això, malament rai... Però a més, podem desenvolupar models de negoci per a persones amb poca capacitat adquisitiva, amb criteris de negoci inclusiu.  Hem de prendre consciència que no vivim a xauxa, i que cada cop hi ha més gent que vol viure de manera sostenible i més gent que necessita viure amb dignitat. Sostenibilitat i inclusió són dos vectors que les empreses haurien d'aprendre a incorporar.
 
Recordo, per exemple, a Colòmbia, haver conegut ara fa uns pocs anys, empreses que de manera secreta contractaven exguerrillers per a facilitar-ne la reintegració social. Ni el director general sabia qui eren, sols el director de recursos humans. És una mostra de responsabilitat cap a un repte de la societat. Aquí a casa nostra, fa anys que algunes empreses incorporen persones amb discapacitats, o ara més recentment algunes incorporen dones que han estat víctimes de violència. Ara, a més, tocaria assumir grans compromisos en matèria de lluita contra la pobresa, per l'ocupació, per la inclusió, per la cohesió.
 
A Catalunya, com estem en RSE?
 
Habitualment Catalunya és un dels països del món on es publiquen més informes d'RS per part d'empreses, i sovint moltes de mitjanes. S'està treballant molt en la línia de ser un referent global en el compromís de les empreses en la gestió de l'RSE.
 
El mes que ve, per exemple, 60 pimes catalanes més publicaran de manera voluntària la seva primera memòria d'RSE. Es tracta d'un programa pilot, anomenat Transparència, promogut per les Cambres de Comerç, i 11 empreses grans han proposat a pimes de la seva cadena de proveïment que s'iniciïn en aquest procés, amb un suport a mida. 
 
A Catalunya, podem ser un territori socialment responsable, tenim empreses grans, mitjanes, petites, i també organitzacions socials que estan gestionant l'RS, i per descomptat una ciutadania absolutament compromesa amb el voluntariat, les associacions, amb el país.

Donaré 114'20 euros a la Marató per la Pobresa


  • 100 euros són el que tenia previst donar, i 14'20 corresponen a un peatge que no vaig pagar
  • Donat que suposa un incompliment de la normativa, aportarem una reflexió
  • Ja s'han tramitat 16.000 denúncies per negar-se a pagar la tarifa de l'autopista en una acció que no suposa delicte penal [continuar llegint al bloc]


Articles

Nova edició del curs de Responsabilitat Social a la UOC

Responsabilitat social de l'empresa. Una aposta per a la creació de valor en les pimes

El curs que ofereix la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) amb la col·laboració de Responsabilitat Global comptarà amb la participació del DG d'una pime i del DG d'Economia Social del govern català.

Cada edició d’aquest curs, que arriba enguany a la 18a edició, ha disposat de la participació d’algun dels líders empresarials que estan fent que a Catalunya tinguem en aquests moments empreses de referència en la gestió de l’RSE.
  • Josep Maria Canyelles, promotor de Responsabilitat Global i director del curs.
  • Xavier López García, director general d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom del Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya.
Calendari docència: del 4 al 30 de juliol del 2012
Crèdits 1 crèdit ECTS
Durada 25 hores
Impartit per Josep Maria Canyelles
Idioma: un curs en català i un altre en castellà
 

Reus (1 de juny): II Jornada de l'Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció

II Jornada de l'Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció

La Jornada de l'ACCID té la intenció de celebrar-se cada dos anys, coincidint amb els anys en que no hi hagi Congrés 
 
L’Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció (ACCID) i Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat Rovira i Virgili (FCEE) de Reus organitzen la II Jornada de Comptabilitat i Direcció.

“Gestió empresarial innovadora per afrontar el futur amb optimisme”  La Jornada té com a objectiu ser un punt de trobada de professionals i potenciar la divulgació de coneixement en temes tan actuals com la valoració d’empreses, la comptabilitat de gestió i pública, les noves tecnologies, entre d’altres.

Se celebrarà el 1 de juny de 2012 a la FCEE URV de Reus. Tindrà una durada d’un matí i s’hi realitzaran 2 conferències plenàries i 10 tallers sobre temes d’actualitat i d’interès per als professionals de la comptabilitat i la direcció d’empreses.

Com ja vam indicar en aquest bloc, una de les sessions tractarà sobre la responsabilitat social: "El lideratge directiu com a vector de la responsabilitat" dins la Jornada de l'ACCID a Reus

[Continuar llegint al bloc]

 

Altres notícies relacionades amb la Marató


Activitat pròpia Ambiental / Sostenibilitat Esport Emprenedoria Sector Públic Llengua Governança Últimes newsletters
[ca] Abr'12: RSE i Educació
[es] Abr'12: RSE y Educación
[ca] Mar'12: RSI (RS dels Individus)
[es] Mar'12: RSI (RS de los Individuos)
[ca] Feb'12: RSO (RS de les ONL)
[es] Feb'12: RSO (RS de las ONL)
[ca] Gen'12: Nova Comun. Europea RSE
[es] Ene'12: Nueva Com. Europea RSE
Josep Maria Canyelles
[email protected]
670 600 223
Presentació
Memòria ppt 2007
Memobloc 2006 2007 2008 2009
Llegiu altres continguts recents
reflexions
articles
newsletters
publicacions
RSA (públic)
RSO (ONL)
RSU (univ)
pimes
TSR territ.resp
bones pràct.
males pràct.
formació
esdeveniments
social
ambiental
drets hum.
concil
comunitat
llengua
voluntariat
laboral
diversitat
igualtat
transp
client
Aquest butlletí es fa en català i en castellà i el reben persones, empreses i organitzacions.
Si coneixeu algú a qui li pugui interessar, reenvieu-li!           ALTA         BAIXA