Si no veus correctament aquest butlletí clica aquí­

Proposta sobre el Voluntariat d’Empresa

Aquest article de Josep Maria Canyelles ha estat presentat com a comunicació al II Congrés Europeu del Voluntariat. S’hi llancen algunes propostes adreçades als diferents actors que intervenen en el voluntariat d’empresa, amb la intenció de reflexionar sobre com s’ha de desenvolupar aquest nou canal i com ha d’integrar-se dins el model català d’associacionisme i voluntariat.

Llegir en pdf (4 pàgs). Aquí en teniu un fragment:

Es demana a les empreses que els nous programes de col·laboració amb entitats, ja siguin de voluntariat, de teaming o d’altres, tinguin en compte la realitat associativa de cada territori, integrada per entitats molt diverses també en dimensió i sàpiguen trobar les que més s’adiuen a les seves prioritats i que alhora facin un millor servei a la comunitat. També cal que tinguin en compte la cultura de cada territori, ja que sovint les grans empreses incorren en l’error de no ser prou sensibles a la diversitat.

Es demana específicament a les pimes que sàpiguen veure en el voluntariat d’empresa la sistematització d’una sensibilitat que moltes ja han tingut sempre, i que ara poden estructurar millor en el marc d’una responsabilitat social de les petites i mitjanes empreses, tot generant relacions de confiança i afavorint el desenvolupament del territori.

Es demana a les entitats que sàpiguen incorporar els voluntaris que procedeixen d’empreses amb la màxima normalitat, garantint que incorporin els valors propis del voluntariat i de l’acció social o cívica, i donant compliment als drets i deures que tenen reconeguts.

Es demana a les administracions públiques que experimentin amb aquests nous models de col·laboració amb les ONL que, al marge de les polítiques públiques de suport, poden contribuir d’altres maneres a partir de la implicació dels mateixos treballadors públics.

Es demana als experts i a tots els agents que promoguin l’expressió Voluntariat d’Empresa en lloc de corporate volunteering, traducció literal de l’anglès, que remet únicament a les grans empreses i sembla que aquesta no sigui una pràctica apta per a les pimes. Ens cal fer la mateixa reflexió que uns anys enrere va portar al consens per a substituir Responsabilitat Social Corporativa (RSC) per Responsabilitat Social de les Empreses (RSE), almenys en els usos públics destinats al foment, al marge que cada empresa usi el que més li plagui.

Es demana als consultors d’empreses que evitin caure en la solució fàcil de proposar únicament grans ONL que cobreixin tot el territori amb una sola negociació, i optin per seleccionar les entitats, grans o petites, que puguin satisfer millor les característiques del programa i conjuminar millor els interessos de totes les parts. Sovint, caldrà també un esforç per a saber mostrar a l’empresa el major valor que pot aportar comptar amb entitats més estretament vinculades al territori.

Es demana als voluntaris d’empresa que sàpiguen sentir-se voluntaris plens de l’entitat social on participen més enllà del programa o servei concret que desenvolupin, tot compartint l’experiència amb els altres voluntaris, complint amb la Carta del Voluntariat de Catalunya (o la que correspongui a cada país), i aportant la seva vivència a dins de l’empresa, ja sigui per a motivar altra gent, per a enriquir els valors socials de l’empresa, per a ser font de testimoniatge.

Es demana a tots els actors implicats el desenvolupament d’un model de voluntariat d’empresa o corporatiu que estigui concebut per aportar valor a la comunitat i que legítimament enforteixi tant les ONL com les empreses. Per això, enfront de models puntuals més propers a l’outdoor training, cal valorar la continuïtat i sostenibilitat dels programes, la seva incidència social, la seva capacitat de gestionar valors, actituds i habilitats socials dels participants, el reforçament del teixit associatiu autòcton.

El president Mas assumeix l'interès de treballar per un territori socialment responsable

El president de la Generalitat defensa el model de Territoris Socialment Responsables tant davant del sector no lucratiu com davant de l'empresariat

Artur Mas, president de la Generalitat de Catalunya, va preguntar-se si Catalunya podia considerar-se un territori socialment responsable (TSR), després de referir-se a alguns dels actius socials i valors col·lectius, com el compromís que s'expressa pel voluntariat, entre d'altres.

Aquesta reflexió fou feta en el marc de l'acte inaugural del II Congrés Europeu del Voluntariat, que s'està desenvolupant a Barcelona fins avui 11-11-11, dia que tindrà lloc el MarketPlace.

De fet, el Congrés va abordar el TSR en diferents moments, ja que un dels set tallers tractava sobre aquest concepte i sobre com afectava les entitats no lucratives a partir del desenvolupament de la seva responsabilitat social o de la capacitat de dialogar amb els altres agents. Una de les idees que han marcat el Congrés ha estat precisament la necessitat de fer un salt en els models col·laboratius, els partenariats, i les aliances estratègiques.

Ahir dijous, en el marc del plenari, també el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, va referir-se a l'interès de desenvolupar TSR, com també ho va fer Carme Basté, directora de la Fundació Marató de TV3.

L'aposta del president Mas no va ser circumstancial per a aquest esdeveniment sinó també està aportant aquesta idea quan es dirigeix als empresaris de FemCat.

Propers actes i últims actes on hem participat

Conferència sobre #RSE y gestión lingüística en Elgoíbar [ca] Josep Maria Canyelles farà una conferència a Elgoibar (Euskadi) sobreResponsabilitat Social de les Empreses i Llengua. Programa disponible. El seminario del IMH que trata la gestión lingüística en la empresa cumplirá su sexta edición, y como cada año presentaremos temas nuevos para mostrar a nuestras empresas industriales los beneficios de la gestión lingüística así como productos, servicios y prácticas multilingües.


Jornada "Cooperar per al desenvolupament sostenible al nostre territori"
. La Fundació ASPRONIS organitza la seva Primera Jornada Tècnica Anual que se tindrà lloc el proper dia 25 de novembre de 10 a 14h al Centre d'Estudis Avançats de Blanes.

Seminari "La Responsabilitat Social de les Empreses en el marc de les Nacions Unides"
28 de novembre de 2011 Cercle d’Economia. C/ Provença 298, Barcelona

FEM EQUIP! Recursos humans per al foment de l’empresa inclusiva | 25.11.2011
Per la cohesió social, cap a la plena ciutadania! 25 de novembre de 2011 de 9 a 13 hores

Treballant pels Territoris Socialment Responsables a les comarques de la Catalunya Central
. Ahir vaig estar a Solsona fent una conferència per als alcaldes i regidors de les comarques que participen del Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central. Es tracta de 54 municipis de zones rurals corresponents a les comarques de la Segarra, Solsonès, Anoia i Bages, amb una superfície total de 2.379,29 km² i una població de 47.077 habitants.

Experts en Tercer Sector aposten per potenciar la necessitat d'ampliar l'avaluació de l'activitat de les entitats socials
Aquest dijous al matí he assistit al CaixaForum Barcelona a la jornada “Avaluació de Programes del Tercer Sector Social: Visió Internacional i Perspectives a Catalunya”,

Treballant per un Territori Socialment Responsable a l'Alt Penedès
. Aquest matí (25-10-2011) ens hem reunit a Vilafranca del Penedès amb les empreses i organitzacions del Territori Socialment Responsable de l'Alt Penedès per a fer una sessió de treball. A l'Alt Penedès ja fa anys que es va començar a fomentar la responsabilitat social amb l'objectiu o el rerefons de construir un territori socialment responsable. De la mà de la Fundació ProPenedès,

Jornada "Building a New State"
Aquesta tarda he assistit a la jornada "Building a New State". A partir de l'experiència de totes les secessions recents a Europa i al Món, ha quedat clar que la transparència és un dels elements fonamentals en la negociació que cal fer entre els països afectats. Un abordatge socialment responsable de la secessió ha d'evitar perjudicar l'activitat empresarial, cosa que implica que els acords bilaterals amb els principals estats del món es facin abans i no després del dia D per a evitar que els tractats bilaterals quedin inactius o que hi hagi incertesa sobre aranzels i altres aspectes vinculats al comerç internacional.

Sessió de consulta oberta del G4 de GRI
. Aquesta tarda he anat a la sessió de consulta oberta del G4 de GRI al castell de Castellet (Fundació Abertis), presidida per Ernst Ligteringen i Ignasi Carreras. Us passo les piulades que fet al twitter. Veureu que en un dels darrers tuits dic que "m'he quedat sol votant contra existència de temes obligatoris per a tothom de Reporting". La pregunta l'ha formulada l'Ernts, director del GRI, al final de la sessió i ha demanat que tota la sala es posicionés.

Tècnics municipals milloren la seva capacitació en RSE
Aquest divendres 21 d'octubre vaig poder compartir tot el matí amb personal tècnic i directiu d'ajuntaments que tenen el foment de la Responsabilitat Social de les Empreses com una de les seves funcions. Un ajuntament i una pime van explicar les seves experiències en un seminari a càrrec de l'expert Josep Maria Canyelles. Comprendre els punts forts i febles vinculats a les millors pràctiques facilitarà que es pugui treure millor rendiment de les accions d'acompanyament a pimes

Taula rodona sobre els reptes del Tercer Sector
. Ahir dissabte 22 d'octubre va tenir lloc una Taula Rodona dins la 17a edició del POSTGRAU EN DIRECCIÓ I GESTIÓ D’ORGANITZACIONS NO LUCRATIVES I D’ECONOMIA SOCIAL de la Fundació Pere Tarrés (Universitat Ramon Llull).

Jordi Pujol: "hi ha tres coses a defensar a Catalunya: l'economia, la justícia social i la identitat. Si una desapareix, el país desapareix"
Repensar les polítiques socials, repensar l’estat del benestar Aquest dilluns 24 d'octubre vaig participar en una sessió del grup «Repensar les Polítiques Socials» juntament amb el Centre d'Estudis Jordi Pujol, del qual vaig anar informant amb el twitter. A l'acte hi havia representants del sector social, públic, empreses, universitats, i també experts en RSE.

Acte de la Càtedra la Caixa de #RSE de @iesebs
. [ca] Vinc d'un acte de la Càtedra la Caixa d'RSE a l'IESE. Us aporto les piulades que n'he fet. A sota hi trobareu la informació de l'esdeveniment.

Piulant comentaris de la jornada sobre rendició de comptes (II)
. Continuo la reflexió iniciada en l'apunt del 28 de setembre (Piulant comentaris de la jornada sobre rendició de comptes. Vinc de la jornada del Col·legi de Censors Jurats de Comptes i Corresponsables...).

Jornada de cloenda projecte Innova Temps
. Aquest divendres 7 d’octubre de 2011 va tenir lloc al Consell Comarcal de la Selva la jornada de cloenda projecte Innova Temps, amb l'impuls de la Diputació de Girona.
 

Josep Maria Canyelles
[email protected]
670 600 223
Presentació
Memòria ppt 2007
Memobloc 2006 2007 2008 2009
Llegiu altres continguts recents
reflexions
articles
newsletters
publicacions
RSA (públic)
RSO (ONL)
RSU (univ)
pimes
TSR territ.resp
bones pràct.
males pràct.
formació
esdeveniments
social
ambiental
drets hum.
concil
comunitat
llengua
voluntariat
laboral
diversitat
igualtat
transp
client
Aquest butlletí es fa en català i en castellà i el reben persones, empreses i organitzacions.
Si coneixeu algú a qui li pugui interessar, reenvieu-li!           ALTA         BAIXA
Afegiu-nos a la vostra llibreta d'adreces