[Responsabilitat Global] Definint la Responsabilitat Social · Abril 2014


 

Si no veus correctament aquest butlletí:  |  Si no ves correctamente este boletín:             
Versió en català ABRIL 2014 |  Versión en castellano ABRIL 2014
\"\"

Aquest butlletí mensual té per objectiu ajudar a promoure la cultura de la Responsabilitat Social en empreses i organitzacions

Definició de Responsabilitat Social. Una proposta per als nous temps

Al 2007 vaig elaborar una definició de Responsabilitat Social que és la que he anat fent servir, amb diferents variants formals, en els escrits. Ho he explicat a Definició de Responsabilitat Social. La que he usat durant els darrers set anys.

Em disposo ara, aprofitant que han transcorregut set anys des d'aquell redactat i que fa deu anys que va néixer Responsabilitat Global, a formular una nova definició de Responsabilitat Social, no com a alternativa a altres sinó per poder fer ús d'un redactat amb què em senti plenament identificat i que alhora el pugui proposar als altres agents com a reflexió a compartir.

Nova definició que faré servir a partir d'ara:
La Responsabilitat Social Corporativa (RSC) és la responsabilitat que assumeix una empresa o organització davant de la societat pels impactes de la seva activitat i per la corresponsabilitat en els afers comuns que afecten la sostenibilitat del mercat, de la societat i del medi ambient. En la seva màxima expressió, i més connectada amb el sentit estratègic, pretén desenvolupar un model d'empresa amb una excel·lència social que li permeti crear valor compartit, és a dir, valor econòmic i social alhora.

L'RSC s'estructura com una política d'empresa basada en el compromís amb el desenvolupament humà i amb la sostenibilitat global, a partir de la qual l'organització incorpora en els processos de creació de valor interessos i inquietuds dels agents que legítimament prenen part en el seu interès (accionistes, treballadors, clients, ciutadans, proveïdors, finançadors, reguladors, agents socials, organitzacions socials...).

L'RSC suposa un compromís integral i integrat a partir dels cinc grans vectors d'impacte empresarial: econòmic, laboral, ambiental, social, i bon govern; integral perquè forma part del model d'empresa, afecta totes les àrees i s'estén per la cadena de valor; integrat perquè s'incorpora en la gestió, els processos i els procediments.

Metodològicament, l'RSC implica la formulació d'un compromís ètic orientat a la sostenibilitat, que afecti els diferents vectors, i es desenvolupi amb un sistema de gestió de millora contínua que permeti identificar els temes rellevants, dialogar amb els grups d'interès, desenvolupar bones pràctiques i rendir comptes.

L'RSC ha nascut com un enfocament empresarial i, al marge d'aportar un valor a la societat i donar resposta als reptes que aquesta planteja, pretén legítimament garantir la sostenibilitat empresarial a partir d'enfortir la capacitat adaptativa als nous requeriments de la societat i desenvolupar la gestió dels actius intangibles (talent dels equips humans, confiança dels clients, solidesa de les relacions en la cadena, llicència social per operar, reputació, marca...). Aquest comportament basat en el diàleg i en la bona ciutadania corporativa s'ha desenvolupat en general en empreses amb una cultura més avançada i amb una major capacitat de comprendre els nous contextos per als negocis del futur.

La denominació sovint incorpora variacions en funció del tipus d'organització subjecte: Responsabilitat Social de les Empreses (RSE), de les Organitzacions no lucratives (RSO), de les Administracions públiques (RSA), de les Universitats (RSU)...  

Canyelles entrevistat al programa "Sense afany de lucre" de Ràdio Kanal Barcelona

Josep Maria Canyelles va intervenir dijous 27 de març al programa "Sense afany de lucre" de Ràdio Kanal Barcelona.

Entrevista a Ràdio Canet sobre Responsabilitat Social d'establiments comercials locals

Com a continuïtat a les accions de foment de la Responsabilitat Social portades a terme l'any 2012 a Canet de Mar, Responsabilitat Global ha portat a terme un taller amb acompanyament individualitzat amb empreses de Canet de Mar, organitzat per l'ajuntament d'aquesta localitat del Maresme i amb el suport de la Diputació de Barcelona. Va tenir lloc una entrevista al programa La Rierada de Ràdio Canet amb la presència de representants de les organitzacions participants en el taller de foment de la Responsabilitat Social organitzat per l'Ajuntament de Canet de Mar.

Articles

Els museus, institucions socialment responsables

En el marc del projecte Territori Socialment Responsable impulsat per la Fundació Pro Penedès hem organitzat dues jornades a fi de tractar l'aplicació de la gestió de la Responsabilitat Social dels Museus, i en general des de les entitats culturals, amb una aproximació de manera transversal i enfocada a generar sinergies amb els diferents agents del territori.

Estic mesurant els consums energètics de casa meva

Estic mesurant els consums elèctrics domèstics de casa meva. Els socis de SomEnergia de la comarca del Garraf ens anem passant un aparell de mesura que cadascú pot tenir una setmana a cada llar.

Els conflictes de consum haurien de ser una oportunitat per a aprendre. Missatge a Rosa dels Vents

Exposem públicament uns fets succeïts el juliol del 2013 en una estada lingüística, on va participar el nostre fill, organitzada per l'empresa Rosa dels Vents al País de Gal·les (Gran Bretanya). Volem posar per davant que no hi ha la voluntat de perjudicar l'empresa. Tal com els hem manifestat, creiem que els conflictes són una oportunitat de millora que cal saber aprofitar.

Un país entero que no quería escuchar

No hace falta dedicarse a la responsabilidad social para otorgar al diálogo una importancia central en la relación entre un organismo y los grupos de interés con que se relaciona. Si no hay diálogo no solamente va a ser difícil que se solucionen los problemas, sino que de hecho la falta de diálogo en si misma supone una falta de reconocimiento del otro que a la larga puede conllevar la aparición de problemas relacionales diversos. Por contra, el diálogo va a aportar reconocimiento del otro, conocimiento de sus puntos de vista, clima positivo para el entente, espacio de creatividad para descubrir o proyectar las mejores prácticas...

Cafè amb cuixes

Fa uns anys vaig escriure una reflexió crítica titulada 'Café con piernas' en referència al nom que reben algunes cafeteries de la zona de negocis de Santiago de Xile.

El motorista que va ajudar CEO d'HTC a arribar al MWC i els valors socials

Una de les microanècdotes que han quedat d'aquest Mobile World Congress 2014 ha estat la que va protagonitzar un motorista, que va ajudar el conseller delegat de HTC, Peter Chou, a arribar a temps al MWC.

Allarguem la vida dels telèfons intel·ligents

Llegeixo que de mitjana, els nord-americans mantenen els seus telèfons intel·ligents durant uns dos anys abans de canviar-lo per un de nou, segons el NPD Group, una firma d'investigació de mercat.

Articles publicats fins ara al 2014 / Artículos publicados hasta ahora en 2014

Altres articles

Els nous reptes de l'Administració tributària

Tal com vaig reflexionar a "Els nous reptes de l'Administració tributària", ahir vaig assistir a la conferència sobre "Els nous reptes de l'Administració tributària" organitzada pel Col·legi de Censors Jurats de Comptes.

Debat sobre participació social i mecenatge

Avui he assistit a un esmorzar-col·loqui sobre participació social i mecenatge organitzat per Roca Junyent Associats, on David Camps i Jordi Guarch van abordar les perspectives i novetats que pot plantejar el nou avantprojecte de Llei de Participació Social i Mecenatge del govern espanyol.

Un dia Co-

Aracoop sol

Avui ha tingut lloc la presentació del programa aracoop amb la participació de Felip Puig, conseller d’Empresa i Ocupació. S'hi han explicat els objectius i activitats previstes en el programa. I també s'hi presentat aquest vídeo titulat "un dia Co-".

xarxanet.org publica una entrevista a Josep Santacreu sobre la posada en marxa de la iniciativa @respon_cat

xarxanet.org publica una entrevista a Josep Santacreu sobre la posada en marxa de la iniciativa respon.cat

L'empresa catalana respon (Daniel Ortiz)

Daniel Ortiz, director de Relacions Institucionals i Comunicació de l'Institut Cerdà, publica un article a El Periódico sobre el naixement de la iniciativa empresarial respon.cat i el moment que viu la Responsabilitat Social Corporativa. Ortiz ha estat, des de les fases inicials, un dels impulsors de la iniciativa.
 

 

Reunió de COGITA a Barcelona per trobar les millors pràctiques de foment de l'RS per a pimes

Ha tingut lloc a Barcelona una nova trobada del programa europeu COGITA, que pretén millorar la qualitat de les polítiques públiques de promoció de la responsabilitat social.

En aquesta ocasió, la trobada ha servir per a conèixer amb major profunditat dues de les bones pràctiques que han rebut més interès per part dels organismes participants, algunes de les quals han manifestat interès per poder desenvolupar accions similars en els respectius territoris.

Les dues bones pràctiques han estat el programa tRanSparÈncia (Catalunya) i el programa Quadrant (Bèlgica) [llegir més]

Es presenta la iniciativa respon.cat a Atenes davant els participants a COGITA

La iniciativa catalana respon.cat és en aquest moment la més destacada de totes les que s'han originat per part dels territoris europeus participants.

Catalunya participa en el projecte europeu COGITA per mitjà del Consell de Cambres de Comerç, i pretén impulsar la responsabilitat social de les empreses per mitjà de les polítiques públiques i els agents empresarials.

Esdeveniments

III Jornada ACCID, el 30 de maig a Girona

Acte de presentació Estudi Multisectorial sobre l'Estat de l'RC de la Gran Empresa a l'Estat espanyol

Economia

L'economia social accelera amb la crisi

Nova Política Industrial Sectorial 2014-2020

Conciliació i igualtat

La iniciativa "Ara és l'hora" per la reforma horària obté els primers fruit

Aprovada la Mesura de Govern a favor de la reforma horària el mateix dia que la Mesa del Parlament rep la petició dels set grups parlamentaris per impulsar la comissió d’estudi

Presentació de la Càtedra IsFamily Santander (Intergenerational Solidarity in the Family)

La Cambra de Barcelona presenta una plataforma per ajudar les empreses a incorporar dones en els equips directius

Sostenibilitat i medi

Representants empresarials alerten sobre la pèrdua de competitivitat en les indústries que fan servir cogeneració

Tendències de reporting sobre la petjada de carboni de les 50 empreses espanyoles més grans

Torna la Setmana del Voluntariat Ambiental

Declaració a favor del patrimoni natural de Catalunya

Nou apartat web sobre l'Estratègia catalana d'ecodisseny (Ecodiscat)

Acció social i Drets humans

Es posa en marxa el programa Cercles per a la reinserció dels interns amb delictes sexuals

La CCA(R) obre la convocatòria dels premis al compromís amb les persones refugiades 2014

Llengua i diversitat

Una equació ben senzilla: Respecte a la diversitat lingüística = Pau i desenvolupament sostenible (21-febrer, Dia Internacional de la Llengua Materna)

Raons lingüístiques a favor d'un estat propi

RSA

“Per la reforma de l’administració”

Des d’avui és possible adherir-se al document “Per la reforma de l’administració” del FERA

Governança

Ja m'he trobat a la gigafoto de la Via Catalana, una foto única al món

La patronal espanyola en el punt de mira per saber si Espanya actua segons els estàndards democràtics després de defensar l'ús de les armes

El drama pervers de la renovació política espanyola

El procés català pot fer una gran aportació a la millora de la governança global

El ministre Wert rectifica i admet que Espanya neix al segle XIX, però evita parlar del franquisme i el nazisme

Els missatges positius del govern espanyol emmascaren una realitat molt més crítica

Vaig assistir a l'acte #DiguemProu