[Responsabilitat Global] 20 pimes reconegudes per RSE · Nadal 2014


 

Si no veus correctament aquest butlletí:  |  Si no ves correctamente este boletín:
Versió en català DESEMBRE 2014 |  Versión en castellano DICIEMBRE 2014
\"\"

Aquest butlletí mensual té per objectiu ajudar a promoure la cultura de la Responsabilitat Social en empreses i organitzacions

Respon.cat reconeix vint pimes per bones pràctiques de Responsabilitat Social

  • Respon.cat ha volgut mostrar que les pimes també gestionen la responsabilitat social amb un gran sentit de compromís cap a la societat
  • Les pimes que van començar a gestionar la responsabilitat social segueixen fent-ho de manera molt majoritària. L’efecte de la crisi ha estat limitat en la gestió de la Responsabilitat Social en aquelles empreses que tenien un compromís fort.
  • Durant l’acte es va anunciar la convocatòria d’uns Premis d’RSE i el llançament d’un nou programa RSE.Pime.

[NOTA DE PREMSA] Barcelona, 16 de desembre de 2014

Empreses reconegudes en l’acte per Bones Pràctiques de Responsabilitat Social

Ahir es va desmentir el tòpic que la Responsabilitat Social és sobretot una matèria de les empreses de grans dimensions. Vint pimes de tot Catalunya van rebre el reconeixement per les seves bones pràctiques d’RSE, en un acte que va tenir lloc al Saló Daurat de la Casa Llotja de Mar presidit pel conseller d’Empresa i Ocupació Felip Puig i el president del Consell de Cambres de Catalunya, Miquel Valls.

Portada_bones_pràctiques_RSEAmb aquesta iniciativa s’ha volgut reconèixer el paper actiu i compromès que porten a terme les empreses petites i mitjanes en matèria de responsabilitat social. Les vint empreses recullen una gran diversitat, de sectors, de territori, de dimensions, de propietat, o d’antiguitat. De cada empresa s’ha elaborat una fitxa, i tota la publicació es pot consultar al web de Respon.cat. Les empreses reconegudes són: Agromillora, Apropa Cultura (L’Auditori), ARP Catalonia, Fundació Ave Maria, Hotel Can Borrell, Coral Transports & Stocks, Granel, Hidrocolor, Isidro Torras, Raspalls tècnics, Restaurant La Cucanya, Pastisseria Artesana La Granja, Llagurt, MónNatura Pirineus (Fundació Catalunya – La Pedrera), Montajes Rosec, Poltank, René + que electrodomèstics, Escola Sant Gervasi, Serrat Agrocuina, Taxis Igualada, i Vallformosa.

Empreses i organitzacions reconegudes a l'acte del 15 de desembre de 2014
Empreses i organitzacions reconegudes a l’acte del 15 de desembre de 2014
JSantacreu
Josep Santacreu, conseller delegat de DKV Assegurances i membre del grup motor de Respon.cat

Josep Santacreu, conseller delegat de DKV Assegurances, va intervenir en nom de Respon.cat i va argumentar que un esforç d’RSE és compatible amb uns bons resultats empresarials. El també president del Grup de Treball d’RSE de la Cambra de Barcelona va afirmar que la societat demana canvis i les empreses tenim alguna cosa dir, i que davant els reptes complexos que tenim cal la complicitat de tots, governs, empreses grans i petites, i la societat civil.

Santacreu va anunciar que per al 2015 Respon.cat convocarà uns Premis d’RSE que reconeixeran el que fan tant les empreses grans com les pimes, i que també es portaria a terme una nova edició del programa RSE.Pime amb la voluntat de fer-lo anualment per facilitar que moltes més empreses petites i mitjanes es vagin incorporant a la gestió de l’RSE. Finalment va obrir les portes de Respon.cat a totes les empreses interessades, ja sigui per fer-se’n membres o per participar-hi.

Felip Puig, conseller d'Empresa i Ocupació
Felip Puig, conseller d’Empresa i Ocupació

El tancament de l’acte va correspondre a Felip Puig, conseller d’Empresa i Ocupació, que va indicar que la recuperació econòmica ha de permetre fer empreses més sòlides i que s’orientin a crear valor compartit, cosa que implica innovació de les nostres estructures productives. Pel conseller, l’activitat econòmica amb la vista posada al llarg termini és més segura, i el model de l’RSE ho fa així, i va afirmar que el propòsit empresarial ha de ser sostenible a partir d’uns compromisos ambientals i socials, entenent l’RSE com un procés de millora sustentat en la gestió d’uns actius intangibles.

Segons Puig, en moments de rigor pressupostari cal posar en valor les empreses que gestionen l’RSE, ja que donar-los suport és apostar per la reinversió i creació de riquesa, de manera que l’RSE contribueix a la recuperació econòmica. Iniciatives com Respon.cat ens fan pujar l’orgull reputacional de les empreses i la il·lusió col·lectiva com a país.

Miquel Valls, president del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya
Miquel Valls, president del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya

El president del Consell de Cambres, Miquel Valls, va donar la benvinguda a l’acte i va presentar la iniciativa Respon.cat com el producte de l’esforç d’empreses compromeses en RSE. Valls va afirmar que estem construint un territori socialment responsable i que calen espai de trobada com aquests per avançar en la Responsabilitat Social com un atribut de país.

El compromís de les pimes cap a la societat es manté sòlid

Portada_enquesta_pimes_RSEDurant l’acte es van presentar els resultats d’una enquesta feta a les pimes participants en programes de foment de l’RSE en els darrers anys, algunes de caràcter pioner com RSE.Pime, tRanSparÈncia, RSE.Coop, Gestió Sostenible Rural… Ara Respon.cat ha demanat l’estat de situació a aquestes pimes, en una acció concertada entre el Consell de Cambres i el Departament d’Empresa i Ocupació per a poder llançar noves propostes.

Més d’un centenar han mostrat en quin estat es troben respecte a l’RSE i els resultats parlen clar amb uns resultats altament positius ja que un 95% de les pimes que han participat en programes segueixen gestionant l’RSE, cadascuna amb diferents graus d’intensitat, és a dir que solament en una de cada 20 s’ha produït un abandonament de l’interès per l’RSE. I dues de cada tres (66%) han progressat, ja sigui una mica o molt.

Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat, ha explicat que les raons més adduïdes per haver progressat en RSE són el desenvolupament de valors corporatius (42,2%) i la valoració per part de la clientela (28,4%), mentre que quan no s’ha progressat sovint ha estat per limitacions econòmiques però gairebé mai s’ha produït una pèrdua de l’interès directiu.

Conversa a quatre: Queta Domènech, Daniel Ortiz, Xavier López, Ivan Álvaro i modera Josep  Maria Canyelles
Conversa a quatre: Queta Domènech, Daniel Ortiz, Xavier López, Ivan Álvaro i modera Josep Maria Canyelles

Tot seguit, ha tingut lloc una conversa a quatre, amb la participació de dues empreses reconegudes. Vallformosa, unes caves llargament consolidades, i Granel, nascuda durant la crisi, van donar testimoni dels seus compromisos empresarials, van convidar les empreses de petites dimensions a prendre el compromís i van agrair el reconeixement en nom de totes les empreses. També van intervenir Daniel Ortiz, de l’Institut Cerdà, que és membre de Respon.cat, i Xavier López, director general d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya. López va remarcar la necessitats de les col·laboracions público-privades, que poden donar un efecte multiplicador a l’RSE, mentre que Ortiz va emfasitzar la importància que les pimes gestionin activament l’RSE per a construir un territori socialment responsable.

Respon.cat és un organisme que vol implicar les empreses i les organitzacions empresarials més compromeses amb la Responsabilitat Social, amb l’objectiu de promoure un salt qualitatiu i quantitatiu de l’RSE a Catalunya. És un projecte de país vinculat a la competitivitat sostenible de les empreses, que focalitza l’RSE com a factor estratègic i cultural de les empreses.

Articles

El compromís de les pimes cap a la societat es manté sòlid

Portada_enquesta_pimes_RSELes pimes que van començar a gestionar la responsabilitat social segueixen fent-ho de manera molt majoritària. L’efecte de la crisi ha estat limitat en la gestió de la Responsabilitat Social en aquelles empreses que tenien un compromís fort.

 

Respon.cat publica vint casos de Pimes amb bones pràctiques d’RSE

Portada_bones_pràctiques_RSE

  Respon.cat, iniciativa empresarial per al desenvolupament de la Responsabilitat Social de les Empreses a Catalunya, ha editat una publicació que recull vint casos de pimes amb bones pràctiques d’RSE. Amb aquesta iniciativa es pretén reconèixer el paper actiu i compromès que porten a terme les empreses petites i mitjanes en matèria de responsabilitat social. […]

Presentació dels casos de bones pràctiques

Portada_bones_pràctiques_RSEText de la presentació de Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat, a la publicació Bones Pràctiques de Responsabilitat Social
 

 

Articles publicats fins ara al 2014


Bon Nadal / Feliz Navidad / Merry Christmas

Responsabilitat Global us desitja Bon Nadal. Enguany us desitgem un Bon Nadal amb la versió "Al·leluia" d'Andrea Motis & Joan Chamorro Quintet per a La Marató 2014.
 
Nota: Com cada any des de la primera Marató de TV3, enguany hem tornat a fer una aportació per a col·laborar solidàriament amb la investigació mèdica.

El conjunt de les donacions van pujar al final de la nit prop de 9 milions d'euros, que segur que se superaran en els propers dies, de manera que es podrà fer una gran aportació a la investigació de les malalties del cor, el tema triat per a aquesta edició.

Esdeveniments

Canyelles parlarà de construir un Territori Socialment Responsable a Lleida

La jornada pretén abordar el sentit empresarial de la Responsabilitat Social, amb el focus posat en empreses petites.

Per a les pimes i microempreses és molt important un model d’RSE adaptat a la seva realitat i que també transformi l’RSE en un atribut del territori.

La jornada està organitzada per Respon.cat, la Cambra de Comerç de Lleida, el Consell de Cambres de Comerç de Catalunya, i el Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya.

El proper divendres 19 de desembre tindrà lloc a la Cambra de Comerç de Lleida una jornada sobre Territori Socialment Responsable on s’aportarà visió sobre les possibilitats de construir un territori socialment responsable. A partir del compromís de cada agent i empreses es pot projectar la responsabilitat social a una demarcació geogràfica que incorpori l’RSE a la marca de territori.

Aquest és un enfocament absolutament necessari avui dia, per la necessitat d'implicació de tots els agents en un model d'economia orientat a crear valor econòmic i social, alhora que alguns sectors d'activitat econòmica, com per exemple el turístic o l'agroalimentari, tenen l'oportunitat de desenvolupar una marca de territori enriquida amb els valors de la responsabilitat social.

A més, la jornada també servirà per a donar a conèixer la posada en marxa de Respon.cat, iniciativa empresarial per al desenvolupament de la Responsabilitat Social a Catalunya, de la qual ja formen part 35 empreses, la meitat grans i la meitat pimes.

La sessió anirà a càrrec de Josep Maria Canyelles, expert en RSE i coordinador de Respon.cat, que aportarà idees i exemples de com una pime pot millorar el seu funcionament i la seva viabilitat a partir d’adoptar un model basat en el compromís responsable.

Els objetius de la jornada són mostrar el sentit empresarial de l’RSE per a tota mena d’empreses i negocis, independentment del sector, la dimensió o la titularitat, i presentar Respon.cat com a organisme de referència a Catalunya en matèria de Responsabilitat social.

L’acte tindrà lloc a la Cambra de Comerç de Lleida a les 9 del matí. Cal confirmar al telèfon 973 23 61 61 (Toni) o al correu Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..
 
 
Les Jornades Respon.cat s’organitzen per mitjà del conveni entre el Consell de Cambres de Comerç de Catalunya i el Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, a fi de promoure la responsabilitat social com a atribut de territori i i alhora donar a conèixer Respon.cat com a organisme referent a Catalunya en matèria d’RSE.
 

Primera Jornada de la Càtedra de Responsabilitat Social Universitària

Logo 1a Jornada RSU

Josep Maria Canyelles va participar a la Primera Jornada de la Càtedra de Responsabilitat Social Universitària de la UdG, que va tenir lloc el divendres 14 de novembre.

Canyelles, entrevistat aquesta tarda a la COPE sobre RSE de les pimes i l'acte de Respon.cat

Josep Maria Canyelles ha estat entrevistat aquesta tarda a la COPE, per parlar de Responsabilitat Social.
 

Conciliació

Augmenten les empreses que apliquen mesures de conciliació malgrat la crisi

 
Augmenten les empreses que apliquen mesures de conciliació malgrat la crisi Les mesures de conciliació més aplicades són la flexibilitat horària i la reducció de jornada.

L’Ajuntament de Barcelona i l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona, presenten els resultats d’una estudi realitzat a partir d’una enquesta a 3.000 empreses catalanes.

RSA i Governança

Ana Mato abanderó en 2009 el código ético del PP que prohibía los regalos

El president dels empresaris espanyols acusat de fer un "holocaust" per "catalanitzar" la CEOE

 

Publicacions