Aquest 2015 Nacions Unides ha aprovat els Objectius de Desenvolupament Sostenible

ODS_Objectius_Desenvolupament_Sostenible_Respon.cat_SDG_Icons_quadrat_CAT

  • Nacions Unides ha aprovat un conjunt d'objectius globals per eradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat per a tots com a part d'una nova agenda de desenvolupament sostenible.
  • La Cimera ha suposat una fita mundial per al foment del desenvolupament sostenible i Ban Ki-moon ha afirmat que "podem ser la primera generació en acabar amb la pobresa"
  • Cada objectiu té metes específiques que s'han d'assolir en els propers 15 anys. Per a assolir-les, cadascú ha de fer la seva part: els governs, el sector privat, la societat civil i la ciutadania.

El 25 de setembre del 2015 va tenir lloc la Cimera de Desenvolupament Sostenible en la qual els 193 estats membres de l'Organització de Nacions Unides (ONU) van arribar a un consens respecte del document final d'una nova agenda de desenvolupament sostenible titulat "Transformar el nostre món: l'Agenda de 2030 per al Desenvolupament Sostenible". Aquesta agenda, que conté 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i 169 metes, servirà com a pla d'acció perquè la comunitat internacional i els governs nacionals promoguin la prosperitat i el benestar comú en els propers 15 anys.

Després del debat sobre l'agenda de desenvolupament post-2015, els nous objectius, que reemplacen els Objectius del Mil·lenni (ODM) a partir del gener del 2016, són part d'una agenda que es centrarà en els tres elements interconnectats del desenvolupament sostenible: creixement econòmic, inclusió social i protecció ambiental. Els objectius i les metes publicades estimularan l'acció per als pròxims 15 anys en cinc àmbits: persones, pau, planeta, col·laboració i progrés.

Per primera vegada, per a la consecució dels nous reptes de la humanitat, les empreses són elements clau per la seva capacitat de contribuir al desenvolupament dels entorns on operen, així com de traslladar saber fer a altres actors i territoris. En aquest sentit, l'ONU reconeix la força transformadora de les empreses en ser la principal font mundial de l'activitat econòmica.

Amb l'aprovació dels 17 ODS, les empreses tenen un full de ruta per a alinear les seves accions i estratègies per tal d'assolir conjuntament els reptes establerts en la nova agenda. Durant la cimera, celebrada a la seu de l'ONU a Nova York, els líders polítics dels països que van participar en el procés d'elaboració i els seus representants van exposar els ODS per a la seva aprovació per tots els estats membres de l'Assemblea General de l'ONU.

Els ODS prenen el relleu dels Objectius del Mil·lenni

Els ODS substitueixen els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM), impulsats per l'ONU entre el 2000 i el 2015, i que han ajudat a més de 1.000 milions de persones a sortir de la pobresa. Els ODM estaven compostos 8 objectius i 21 metes i han estat el punt de partida per construir l'agenda global del desenvolupament sostenible. Els ODS seran la guia del desenvolupament global fins al 2030 i suposen una oportunitat única per acabar amb la pobresa i la fam, combatre la desigualtat i lluitar contra el canvi climàtic. Després de tres anys de negociacions, els ODS han estat consensuats entre els països membre de l'ONU, ONG i societat civil. A diferència dels ODM, que van ser elaborats per un grup d'experts a porta tancada, els ODS són el resultat d'un procés ampli o obert a la representació dels punts de vista de grups d'interès diversos. A més, els objectius són d'ampli abast i aborden de manera interconnectada el desenvolupament sostenible: el creixement econòmic, la inclusió social i la protecció del medi ambient. Per la seva banda, els ODM es van centrar principalment en l'agenda social. Una altra diferència és que els ODM estaven dirigits als països en desenvolupament, en particular els més pobres, mentre que els ODS s'aplicaran a tot el món, rics i pobres".

Per a més informació:
- Document final "Transformar el nostre món: l'Agenda de 2030 per al Desenvolupament Sostenible" [ca][es][en]

ODS_Objectius_Desenvolupament_Sostenible_Respon.cat_SDG_Icons_CAT_Poster_A3

Cliqueu per a ampliar - Pòster DINA3

 

Respon.cat us ofereix els ODS en català:

 

About author

Us podria interessar també

Sense categoria

Santacreu: “avui fem un pas rellevant en la trajectòria de l’RSE a Catalunya” #responcat

Tuits en ordre invers: respon.cat ‏@respon_cat  4 h Santacreu: #responcat no és de grans empreses. També obert a pimes, perquè l’RSE ha de ser transversal a totes les empreses i sectors Expandir

Sense categoria

[Microvídeo] Gràcies a Agbar per fer possible Respon.cat

Gràcies a Agbar per fer possible Respon.cat, juntament amb les altres 36 empreses membres que en formen part. Microvídeo a càrrec d’Ignasi Fainé, director de Responsabilitat Corporativa d’Agbar   Dimecres

Sense categoria

Reconeixement als Objectius de Desenvolupament Sostenible durant l’acte de lliurament de Premis Respon.cat 2016

Durant l’acte de lliurament de Premis Respon.cat 2016 es va fer un reconeixement dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible aprovats per Nacions Unides per al període 2015-2030 Aquest reconeixement s’ha fet amb