[Responsabilitat Global] Bon any 2016

 

Si no veus correctament aquest butlletí:
Versió en català BON ANY 2016 |  Versión en castellano PRÓSPERO 2016

Aquest butlletí mensual té per objectiu ajudar a promoure la cultura de la Responsabilitat Social en empreses i organitzacions

[VÍDEO] Canyelles participa en una entrevista sobre voluntariat d'empresa a Canal Terrassa TV

  • La televisió i ràdio de Terrassa ha tractat sobre el voluntariat d'empresa dins el programa "La nit dels savis".
  • Un expert, una entitat i una voluntària van participar al programa de Canal Terrassa

Divendres 11 de desembre va tenir lloc una taula rodona dins el programa "La nit dels savis" de Canal Terrassa, dirigit per Jordi Dueso. Josep Maria Canyelles va començar les intervencions, com a expert en responsabilitat social de les empreses i amb una llarga experiència en voluntariat. Tot seguit, va ser el torn d'Eva Álvarez, treballadora de l'empresa AON, i que fa voluntariat. També hi va haver espai per a una entitat, en aquest cas l'Obra social de La Caixa, representada per Jordi Jofre i també Josep Maria Basses. Al llarg de tot el programa les intervencions es van anar produint per part dels diferents participants. Podeu veure el vídeo sencer del programa:

https://www.youtube.com/watch?v=TrS_AgmKzm4

 

 

 

 

 



 


Articles i altres reflexions

Canyelles a NacióDigital: "És un PDF protegit, de manera que ni es pot tractar com dades, ni s'hi pot fer una cerca" @naciodigital

Fa un parell de dies vaig publicar una breu reflexió sobre la publicació dels grans deutors d'Hisenda (Es publiquen els grans deutors d'Hisenda però en format tancat. I l'Open Data?). NacióDigital ha consultat experts en lleis per valorar la utilitat del llistat posat a disposició de la ciutadania. Entre les principals queixes hi ha la d'haver presentat un document inútil per trobar-se en un format no reutilitzable (.PDF); desactualitzat, perquè els comptes són de fa sis mesos, i efímer donat que el ministre Montoro ja ha anunciat que el mes de març es retirarà d'Internet.

Sant Esteve, festa a Catalunya per molts anys

A diferència dels espanyols, que fan una festa grossa la nit de Nadal, quan nosaltres fem cagar el Tió, els catalans fem una festa assenyalada el dia 26, quan ells han hagut de retornar al treball. Que estrany que ens resultaria haver d'anar a treballar el dia després del Nadal!

 

Sessió d' RSE al Graduat en Direcció de Comerç i Distribució d’ESCODI-UAB

Canyelles ha participat aquest divendres 19 en el Graduat en Direcció de Comerç i Distribució d’ESCODI-UAB (Terrassa) fent una master class d'hora i mitja sobre RSE en el sector detallista. Josep Maria Canyelles, expert en Responsabilitat Social Corporativa (RSC), ha participat de nou en el Graduat en Direcció de Comerç i Distribució d’ESCODI-UAB, en el marc dels continguts de l’assignatura de Direcció de l’Empresa Comercial.

 

Catalunya contra el canvi climàtic

La temperatura mitjana anual ha augmentat a Catalunya 0,24º en el període 1950-2013. Les polítiques del Govern per fer front al canvi climàtic s'articulen al voltant de la mitigació i l'adaptació. El paper de l'Estat espanyol s'ha caracteritzat fins ara pel seu baix compromís. Catalunya va ser la primera comunitat autònoma d’Espanya en comptar amb un departament de Medi Ambient, el 1991

 


 

 

Canyelles i Huerta: "hi ha cooperatives que fan les coses molt bé però no saben explicar-les"

 

 

 

 

 

La revista Nexe publica una entrevista a Josep Maria Canyelles i Albert Huerta, experts en responsabilitat social i en economia social, i socis de Vector 5 · Excel·lència i Sostenibilitat.
 

Nexe, Quaderns d'Autogestió i Economia Cooperativa, és una publicació digital semestral del cooperativisme català, editada per la Fed. de Coop de Treball de Cat.

JOSEP M. CANYELLES I ALBERT HUERTA: "HI HA COOPERATIVES QUE FAN LES COSES MOLT BÉ PERÒ NO SABEN EXPLICAR-LES"

Sovint comenteu que “la responsabilitat social ha de ser integral i integrada”. A què us referiu, exactament?

Josep Maria Canyelles: Ha d’estar a tota l’organització. És a dir, no s’hi val ser responsable únicament en l’àmbit laboral o mediambiental, per exemple. Al mateix temps, no podem tenir discursos i valors declarats i que això no s’acabi de concretar en processos i procediments. Hi ha d’haver indicadors i objectius integrats en el pla de gestió empresarial, l'RSE no es pot fer per separat. Si no, és fictícia. No té sentit que una organització parli de responsabilitat i valors però tingui un pla estratègic a tres anys vista que no ho especifiqui. En aquest sentit, hi pot haver empreses familiars que tinguin uns valors humanístics i que no els hagin sabut traslladar als valors de l’empresa, a la dimensió operativa dels processos, al dia a dia. L'RSE s’ha de convertir en un model de negoci, no es tracta de guanyar molts diners i fer filantropia per una altra banda.

Albert Huerta: Pensem que l'RSE és una metodologia de gestió empresarial per a una nova manera de fer negocis. Això vol dir que la RSE fomenta la millora contínua de les empreses que s’ha de basar en una sèrie d’indicadors, processos i metodologies.

Empreses com Telefónica, Repsol, etc. tenen grans departaments d'RSE i participen en programes per fomentar l’emprenedoria i, al mateix temps, tenen inversions en paradisos fiscals. Com podem distingir l'RSE real de la que només és façana?

JMC: Des d’un punt de vista de l'RSE, que una empresa faci elusió fiscal no té sentit. Hi ha gent que té una visió reduccionista i pensa que l'RSE només té a veure amb temes ambientals i de respecte per a la comunitat. Però els temes fiscals i de bon govern també s’hi han d’incloure. Ara bé, a mi m’és igual per on comenci a gestionar l'RSE una organització: unes començaran per les bones pràctiques en l’àmbit laboral, altres per les socials i altres per la filantropia. L’important és que això sigui un primer pas per identificar les àrees de millora i arribar a fer un model d’empresa nou. Hem de ser crítics amb l’empresa que diu que fa RSE i, alhora, manté les males pràctiques i no té cap voluntat d’esmenar-ho.

[seguir llegint al blog]