[Responsabilitat Global] Diàleg sobre Lideratge Responsable · Desembre 2014


 

Si no veus correctament aquest butlletí:  |  Si no ves correctamente este boletín:
Versió en català DESEMBRE 2014 |  Versión en castellano DICIEMBRE 2014
\"\"

Aquest butlletí mensual té per objectiu ajudar a promoure la cultura de la Responsabilitat Social en empreses i organitzacions

Audiovisual: Diàleg UOC sobre lideratge responsable entre empreses de Respon.cat

Fa un mesos us informàvem que la UOC havia elaborat uns diàlegs sobre lideratge responsable amb empreses de Respon.cat. Avui compartim aquest material audiovisual.

Es tracta d’un magnífic material audiovisual, de 50 minuts, que els participants del Màster podran visualitzar segons menú, de manera que podran seleccionar les diferents intervencions o accedir a altres continguts. Tota una aposta de la UOC per desenvolupar tècniques avançades per als seus cursos de més interès.

Han intervingut en aquest material de Diàlegs UOC, Josep Santacreu, conseller delegat de DKV, Mercè Mullor, consellera delegada de Mullor, Josep Maria Lloreda, president de KH Lloreda, i Josep Maria Canyelles, expert en RSE. El periodista Toni Aira ha fet la presentació i moderació.

Tal com ja vam informar, la Universitat Oberta de Catalunya ha llançat el primer màster oficial que es fa a Catalunya sobre RSC. S’ha començat a fer en català i es preveu que a la propera convocatòria es pugui iniciar també en castellà, aprofitant que el fet de ser online permet arribar al públic català, espanyol i llatinoamericà.
 

Els protagistes del material audiovisual: Canyelles, Aira, Lavado, Mullor, Lloreda i Santacreu
Els protagonistes del material audiovisual: Canyelles, Aira, Lavado, Mullor, Lloreda i Santacreu

Articles

Les limitacions del Pacte Mundial

  • Amb motiu dels 15 anys del Pacte Mundial de Nacions Unides, publico un article per commemorar l'efemèride, una iniciativa de referència a nivell mundial.
  • Més enllà de les valoracions positives que mereix, aprofito per fer-ne una valoració particular, analitzant algun aspecte desajustat.
El Pacte Mundial -Global Compact en anglès- va ser una bona iniciativa del secretari general de Nacions Unides Kofi Anan, que va proposar el 1999 a la trobada de Davos. A final del segle XX, era evident que la globalització havia incrementat el poder de les grans corporacions mentre que els poders públics havien vist disminuir el seu potencial de governar els destins de la humanitat, amb una eficàcia en gran mesura reclosa en els seus àmbits locals.

La iniciativa va posar el focus, com era pertinent atès el promotor, en els drets humans i en grans reptes de la humanitat que estaven condicionats pel comportament corporatiu privat. Així, les matèries socials, limitades als drets humans fonamentals, laborals i ambientals, van ser els tres àmbits que van focalitzar els principis escollits. Als inicis de l'RSC, i encara ara per als qui tenen una comprensió més propera a l'amalgama que a la integralitat, aquest enfocament de gestió era interpretat com una suma de bones pràctiques en algunes dimensions complementàries al nucli de la gestió empresarial, els temes socials, laborals i ambientals.

Amb tots els escàndols vinculats a la governança corporativa, el vector del bon govern es va afegir amb força dins les matèries de l'RSC, i el Pacte Mundial, cinc anys després d'haver-se creat, al 2004, va afegir un desè principi en aquest camp, la lluita activa contra la corrupció. Ara es compleix una dècada d'aquell fet.

Tanmateix, observem que el Pacte Mundial presenta una mancança rellevant i sospitosa. Dels cinc vectors de l'RSC, social, ambiental, laboral, econòmic i bon govern, n'hi ha un de desaparegut. Per a moltes empreses, com s'ha pogut analitzar en memòries de sostenibilitat durant anys, el vector econòmic era merament una transposició de les principals dades financeres. [continuar llegint]
 

Articles publicats fins ara al 2014


Us proposem que us doneu d'alta al newsletter de Respon.cat

  • Convidem totes les empreses compromeses o interessades en RSE a donar-se d’alta de la newsletter de Respon.cat per a mantenir un canal informatiu permanent. 

Aquesta newsletter pública servirà per a fer arribar activament les informacions que es publiquen al web, i facilitar la comunicació de Respon.cat amb tots els seus grups d’interès, ja siguin empreses, particulars o altres organismes similars que arreu del món promouen l’RSE.

Qualsevol interessat es pot donar d’alta al butlletí. La periodicitat no és regular sinó que anirà vinculada als fets rellevants a comunicar, i no es preveu superior a mensual.

D’altra banda, les versions en castellà i especialment en anglès, pensades per a poder arribar als públics de fora de Catalunya, tindran una periodicitat menor, ja que no tindran correspondència quan correspongui a convocatòries d’actes d’interès local.

Acte de reconeixement de Bones Pràctiques d'RSE: dilluns 15 de desembre 18’15h

Respon.cat organitza un acte de reconeixement de bones pràctiques de Responsabilitat Social que tindrà lloc el 15 de desembre a les 18h15 a la Llotja de Mar de Barcelona.



El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, i el president del Consell de Cambres de Catalunya, Miquel Valls, presidiran l’acte com a mostra de suport al reconeixement de les empreses que aposten per la millora de la competitivitat des del compromís a la societat.

En aquest acte, Respon.cat presentarà un llibre amb un recull de fitxes de bones pràctiques d’RSE de pimes catalanes que amb naturalitat estan integrant la responsabiltat social en la gestió empresarial. [continuar llegint]

Canyelles parlarà de construir un Territori Socialment Responsable a Lleida

La jornada pretén abordar el sentit empresarial de la Responsabilitat Social, amb el focus posat en empreses petites.

Per a les pimes i microempreses és molt important un model d’RSE adaptat a la seva realitat i que també transformi l’RSE en un atribut del territori.

La jornada està organitzada per Respon.cat, la Cambra de Comerç de Lleida, el Consell de Cambres de Comerç de Catalunya, i el Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya.

El proper divendres 19 de desembre tindrà lloc a la Cambra de Comerç de Lleida una jornada sobre Territori Socialment Responsable on s’aportarà visió sobre les possibilitats de construir un territori socialment responsable. A partir del compromís de cada agent i empreses es pot projectar la responsabilitat social a una demarcació geogràfica que incorpori l’RSE a la marca de territori.

Aquest és un enfocament absolutament necessari avui dia, per la necessitat d'implicació de tots els agents en un model d'economia orientat a crear valor econòmic i social, alhora que alguns sectors d'activitat econòmica, com per exemple el turístic o l'agroalimentari, tenen l'oportunitat de desenvolupar una marca de territori enriquida amb els valors de la responsabilitat social.

A més, la jornada també servirà per a donar a conèixer la posada en marxa de Respon.cat, iniciativa empresarial per al desenvolupament de la Responsabilitat Social a Catalunya, de la qual ja formen part 35 empreses, la meitat grans i la meitat pimes.

La sessió anirà a càrrec de Josep Maria Canyelles, expert en RSE i coordinador de Respon.cat, que aportarà idees i exemples de com una pime pot millorar el seu funcionament i la seva viabilitat a partir d’adoptar un model basat en el compromís responsable.

Els objetius de la jornada són mostrar el sentit empresarial de l’RSE per a tota mena d’empreses i negocis, independentment del sector, la dimensió o la titularitat, i presentar Respon.cat com a organisme de referència a Catalunya en matèria de Responsabilitat social.

L’acte tindrà lloc a la Cambra de Comerç de Lleida a les 9 del matí. Cal confirmar al telèfon 973 23 61 61 (Toni) o al correu Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..
 
 
Les Jornades Respon.cat s’organitzen per mitjà del conveni entre el Consell de Cambres de Comerç de Catalunya i el Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, a fi de promoure la responsabilitat social com a atribut de territori i i alhora donar a conèixer Respon.cat com a organisme referent a Catalunya en matèria d’RSE.