[Responsabilitat Global] Especial Jornades · Novembre 2014


 

Si no veus correctament aquest butlletí:  |  Si no ves correctamente este boletín:
Versió en català NOVEMBRE 2014 |  Versión en castellano NOVIEMBRE 2014
\"\"

Aquest butlletí mensual té per objectiu ajudar a promoure la cultura de la Responsabilitat Social en empreses i organitzacions

Canyelles a la comunitat professional holandesa: "la societat local és un stakehoder més a tenir en compte"

 
Josep Maria Canyelles presentant Respon.cat davant empreses i emprenedors holandesos a Catalunya
  • Aquest dimarts 18 de novembre va tenir lloc una trobada d'empreses i professionals holandesosinstal·lats a Catalunya per tal d'abordar els reptes de responsabilitat social. 
  • Canyelles to the Dutch entreprises & professionals in Barcelona: "local society is one more stakeholder to take into account" 

Foto: Josep Maria Canyelles presentant Respon.cat davant empreses i emprenedors holandesos a Catalunya

Els ponents van oferir algunes mostres de compromisos avançats en aquest enfocament de gestió, mentre que es va voler que un expert local, Josep Maria Canyelles, hi aportés una reflexió sobre com s'entenia l'RSC des de Barcelona i Catalunya.

Canyelles va aportar algunes idees sobre el sentit integral de l'RSC, per tal de diferenciar-lo dels plantejaments de base solament ambiental o altres, i tot seguit va destacar aquells elements centrals en la metodologia de l'RSC com a ara el procés de diàleg amb els grups d'interès per a identificar correctament quins són els aspectes que una empresa hauria d'abordar en el marc de la política de responsabilitat social.

En aquest sentit, Canyelles va explicar que [...]

 

"La formació professional dual hauria de ser considerada una bona pràctica d'RSE", segons Canyelles #MLGforumtrees

 


La intervenció de Canyelles ha mostrat alguns detalls sobre què implica metodològicament la responsabilitat social, per tal de passar a detallar la connexió amb la creació d'ocupació.

Al llarg de la seva dissertació, ha presentat la iniciativa empresarial Respon.cat, nascuda durant aquest any i que està format per 34 empreses. En concret ha fet referència al projecte per identificar aquelles matèries que poden ser més rellevants per al territori en la gestió de l'RSE. En aquest sentit, l'expert ha manifestat que més enllà de l'abordatge dels impactes corporatius o aquells d'interès global, un territori ha de poder definir quines són les matèries d'RSE rellevants per al territori. 

Ha arribat a la conclusió que la lluita contra l'atur ara per ara hauria de ser una matèria fonamental en l'RSE en el nostre context. I que, per exemple, un aspecte com la col·laboració empresarial en la formació professional dual hauria de ser considerada una bona pràctica d'RSE, precisament en base al consens generat sobre quines són les matèries rellevants.

El fil argumental ha permès contextualitzar el sentit de parlar de territoris socialment responsables, i ha permès veure un exemple de com un repte de territori es pot abordar a partir de la complicitat de les diferents parts, amb un sentit de responsabilitat i amb una voluntat de creació de valor compartit. Finalment ha remarcat que caldria que en la gestió de l’RS en aquest territori, s’inclogui una matèria com la formació professional dual com una bona pràctica d’RSE, de manera que tant les empreses com les administracions, passant per les seves parts interessades, ho interpretin de la mateixa manera, ho reconeguin i ho afavoreixin [...]

 

Article

[ARTICLE] RSC i missió

Aquests dies hem estat reflexionant sobre la planificació estratègica de la responsabilitat social amb els participants en el Màster Universitari d'RSC de la UOC. M'agrada insistir que hi ha el risc de reduir aquest enfocament de gestió a la suma d'un seguit de bones pràctiques, i per això, és important atorgar rellevància al lideratge responsable i a la incorporació dels valors de l'RSC dins la planificació estratègica. He escrit aquesta reflexió per a llançar un missatge sobre la necessitat de reforçar el vector de bon govern en la implantació de l'RSC.

Articles publicats fins ara al 2014

Newsletter Responsabilitat Global novembre - noviembre 2014

Properes Jornades d'RSE

Avui toca divulgar jornades, moltes jornades de Responsabilitat Social.

Dilluns 15 de desembre tindrà lloc l’acte de Respon.cat de reconeixement de pimes amb RSE. La setmana que ve ja us hi podreu inscriure (www.respon.cat)

Algunes jornades es fan a diferents ciutats de Catalunya, amb motiu de la presentació de Respon.cat pel territori, en col·laboració amb les Cambres de Comerç locals: Altres corresponen a participacions en esdeveniments de fora de Catalunya:
  • 27 nov Teresina (Brasil):
  • 2 des Canàries
I també aportem notes de contingut d'esdeveniments realitzats

Esdeveniments

Canyelles convidat a Teresina-Brasil a parlar sobre Territori Socialment Responsable i desenvolupament urbà

 
L'esdeveniment comptarà amb ponents de renom nacional i internacional i està dirigit a professionals d'Arquitectura, Planificació i Enginyeria. A més d'Ana Carla Fonseca, també s'espera l'arribada del català Josep Maria Canyelles, que és especialista en Responsabilitat Global, Corporativa, Reputació i Territoris socialment responsables, que ens parlarà precisament de territoris / ciutats responsables des del punt de vista social.

 

La RSC en el Día del Auditor de Canarias, con una conferencia de Josep Maria Canyelles

 
El próximo martes 2 de Diciembre tendrá lugar en las Palmas de Gran Canaria el acto de celebración del Día del Auditor.

Además de otras intervenciones relacionadas con la profesión, dos conferencias se centrarán en este enfoque de gestión. En primer lugar, Josep Maria Canyelles, experto en RSC, abordarà el sentido empresarial de la responsabilidad social, en una conferencia marco que permitirá dar una perspectiva amplia sobre la vinculación a la gestión empresarial.

Jornada RSE a Tortosa

CCTortosaLa jornada pretén abordar el sentit empresarial de l'RSE, amb el focus posat en empreses petites.

Per a les pimes i microempreses és molt important un model d’RSE adaptat a la seva realitat i que també transformi l’RSE en un atribut del territori.

El proper 25 de novembre tindrà lloc a la Cambra de Comerç de Tortosa. La sessió anirà a càrrec de Josep Maria Canyelles, expert en RSE i coordinador de Respon.cat, que aportarà idees i exemples de com una pime pot millorar el seu funcionament i la seva viabilitat a partir d’adoptar un model basat en el compromís responsable.

Jornades “Territori Socialment Responsable”

TSR

Respon.cat organitza sis jornades en diferents punts del territori català per a divulgar el model de Territori socialment responsable en el marc de Respon.cat, com a organisme de referència a Catalunya en matèria de responsabilitat social.