[Responsabilitat Global] Marketplace · Setembre 2014


 

Si no veus correctament aquest butlletí:  |  Si no ves correctamente este boletín:
Versió en català SETEMBRE 2014 |  Versión en castellano SEPTIEMBRE 2014
\"\"

Aquest butlletí mensual té per objectiu ajudar a promoure la cultura de la Responsabilitat Social en empreses i organitzacions

Marketplace 2014. Voluntaris, causes i empreses

MP_2014_Cat
 
 
 
  • Determinats a fomentar les bones relacions entre empreses i entitats
  • El Born CC acollirà el proper 20 d’octubre el marketplace 2014, un punt de trobada on més de 70 entitats i empreses compartiran, analitzaran i donaran impuls a la seva activitat en l’àmbit de la Responsabilitat Social i el voluntariat.
  • Empreses (grans o pimes): si hi esteu interessades podeu contactar amb la FCVS o amb Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., la iniciativa empresarial per al desenvolupament de la Responsabilitat Social a Catalunya, que col·labora en el Marketplace.
MP_generic_300x250_catVoluntaris.cat organitzarà el proper 20 d’octubre al recinte d’El Born CC la segona edició del marketplace.

Tret d’alguns casos exitosos, les empreses troben entrebancs per tal d’activar i donar continuïtat al desenvolupament de la seva responsabilitat social i, per la seva banda, moltes entitats no disposen dels coneixements necessaris per apropar-se a les empreses i sovint desconeixen, i de vegades desconfien, sobre la voluntat que tenen les empreses en la seva tasca social. Per això, el marketplace es presenta com un espai facilitador, per a fomentar i debatre sobre el futur d’aquesta relació tan necessària i imprescindible per la tasca transformadora social que realitzen milers de voluntaris a Catalunya.

A banda dels més de 70 estands distribuïts pels passadissos centrals d’El Born CC, durant tot el dia s’organitzaran diverses activitats formatives per a voluntaris i entitats, d’intercanvi d’experiències d’èxit i col·laboració, així com espais de debat sobre el sector del voluntariat.

Un dels plats forts del marketplace 2014 serà l’Espai Diàlegs, sis taules de debat constituïdes per ponents del món acadèmic i empresarial del nostre país, i moderades per periodistes de referència, on es reflexionarà entorn el món del voluntariat i alguns dels àmbits on la seva presència ha esdevingut central.

[més info]
 

Les ONG i la comunitat universitària de les Illes es formen en Responsabilitat Social

 
Aquest divendres i dissabte hem estat a Palma fent un curs d'RSE: Curs d'RSE a Palma de Mallorca: 12-13 de setembre, Universitat de les Illes Balears
 
Josep Maria Canyelles ha impartit dues sessions d'un curs monogràfic de responsabilitat social a l'OCDS de la UIB, a Palma, titulat Curs monogràfic sobre responsabilitat social: reptes i oportunitats en l'escenari actual
 
El curs ha abordat la responsabilitat social de les organitzacions públiques, socials, o de les universitats, així com el desenvolupament de territoris socialment responsables. Es tractava d'abordar la comprensió del sentit estratègic de la Responsabilitat Social per a les organitzacions, al marge de si tenen o no ànim de lucre, copsant la vinculació amb l'estratègia, amb la cultura interna, i els usos intel·ligents de l'RS orientats a crear valor econòmic i social simultàniament. 
 
D'aquesta manera s'ha pogut abordar els aspectes bàsics d'un model d'RS per al sector social, públic, o universitari que no sigui una mera transposició del model de les empreses mercantils sinó que sorgeixi d'un desenvolupament de la pròpia missió i del propi sentit d'excel·lència.  
 
Canyelles ha suggerit a les organitzacions presents que no desenvolupin l'RS merament per coherència, sinó que ho facin per interès, ja que altrament serà un projecte feble i poc sostenible en ell mateix. Cal saber trobar-li el sentit profund però també el retorn que ens ha d'aportar, per a fer -per exemple- que les entitats no lucratives siguin més confiables i tinguin més capacitat de crear valor a llarg termini. En aquest sentit, Canyelles també ha remarcat que la gestió de la pròpia RS ens ha de facilitar l'establiment de relacions i aliances estratègiques amb empreses.
 

Articles

Ahir vaig sentir @AdaColau entrevistada a @SextaNocheTV i no em va agradar gens

Ahir vaig poder sentir l'Ada Colau, entrevistada a La Sexta. I he de dir que em va desagradar. I afegiré que per desgràcia. Crec que la situació on hem arribat, amb un descrèdit molt important de la classe política, requereix urgentment un procés de regeneració que passa sobretot per noves formes. També per noves cares, però no és tan rellevant com les noves formes.

Ja sóc voluntari de la campanya del 9N i també hi he contribuït amb un donatiu

Ja sóc voluntari de la campanya per a preparar la consulta del 9 de novembre sobre el futur de Catalunya. He contribuït amb un donatiu de 75 euros, que ha de permetre "pagar part d'una embustiada en un barri o poble"...

Promoció de Securitas Direct des de la Caixa

He rebut un correu de la direcció de la meva oficina de La Caixa on se m'ofereix una oferta per a l'adquisició d'una alarma, en virtut d'una aliança comercial entre aquesta entitat financera i la multinacional Verisure (Securitas Direct).
 

Promoció de Securitas Direct des de la Caixa (i II)

Després de publicar la reflexió Promoció de Securitas Direct des de la Caixa i de fer unes quantes piulades al Twitter he rebut un tuit de la companyia (Securitas Direct ) on se'm convidava a contactar amb ells per mitjà d'una bústia de correu electrònic que no apareix al seu web.

La censura espanyola a la presentació d'un llibre a Holanda

Cada dia passen coses en el conflicte Catalunya - Espanya. Són tantes que cadascuna per separat pot semblar una mera anècdota, però totes en el seu conjunt van prenent consistència. I algunes per si soles mereixen un focus per a reflexionar-hi i aprofundir en el seu significat i transcendència.

Jornada sobre 'Què és Riquesa', de l'Observatori Dona Empresa Economia



Què és riquesa?
dt., 07 oct. 2014 08:30

 

La OCDE dispuesta a cambiar “las reglas del juego” que permiten eludir impuestos

Las empresas tendrán que informar sobre sus cifras de negocios por países. 44 países impulsan un paquete de medidas para combatir la ingeniería tributaria de las grandes empresas y limitar la competencia fiscal entre países

Proposen l'ús de la bicicleta com a retribució flexible

L'empresa Grass Roots va presentar al Ministeri d'Hisenda un manifest a favor de l'ús de la bicicleta com a retribució flexible per afavorir l'ús de les dues rodes per anar a la feina.

Articles publicats fins ara al 2014

Es busquen pimes amb implicació social! Hi impliqueu els treballadors?

 
Moltes pimes estan implicades en la comunitat i en matèries específicament socials: col·laborant amb entitats socials, aportacions econòmiques i en espècies, donacions de temps de persones...

Pel que fa a les aportacions de temps de persones, un recurs molt valuós, les grans empreses estructuren programes de Voluntariat Corporatiu, mentre que les petites solen fer-ho de manera més informal, sovint amb aportacions probono, a partir de prestar cert suport o serveis sense cobrar, i també donant tota mena de facilitats als treballadors que col·laboren en alguna entitat social o accions socioculturals, etc.

Així, doncs, entre les petites i mitjanes empreses no és difícil trobar un nivell alt de compromisos respecte a la comunitat i la societat. Sovint el que costa és identificar aquestes empreses compromeses, sobretot com més petites són, ja que sovint no mostren cap especial interès a mostrar-se o a comunicar el que fan, ja que ho fan merament per convicció, i el fet de no tenir-ho prou estructurat també acostuma a no convidar a mostrar-ho, sense adonar-se del gran valor que té i del paper pedagògic que podria tenir davant d'altres empreses.

Aprofitant la celebració del Marketplace, un espai de trobada entre empreses i entitats, així com l'inici d'activitats de Respon.cat, iniciativa empresarial per al desenvolupament de la responsabilitat social a Catalunya, ens agradaria conèixer casos d'empreses mitjanes, petites o microempreses, que facin accions socials. I molt especialment aquelles que no es limitin a una donació econòmica sinó que impliquin els seus propis treballadors en l'acció.

Ens ho podeu comunicar a:
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 

Materials audiovisuals interactius de la UOC sobre lideratge responsable

  • Hem enregistrat materials audiovisuals interactius de la UOC sobre lideratge responsable, una acció en col·laboració amb Respon.cat. Trobareu la crònica de l'experiència al blog de Respon.cat.
Després de la firma del conveni de Respon.cat amb la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) per a desenvolupar iniciatives d’interès mutu, ja ha començat la col·laboració en el Màster Universitari de Responsabilitat Social Corporativa, tant en la difusió com la implicació d’empreses catalanes per a treballar-hi els seus casos d’RSE.

Ahir es van enregistrar uns Diàlegs UOC, que seran un material audiovisual per al nou Màster Universitari d’RSC, que començarà aquest proper 15 d’octubre. Tal com ja vam informar, la Universitat Oberta de Catalunya ha llançat el primer màster oficial que es fa a Catalunya sobre RSC. Es farà en català i en castellà, i el fet de ser online permetrà arribar al públic català, espanyol i llatinoamericà.

Aquest és un primer pas de la col·laboració entre Respon.cat i la UOC, i el resultat esperat és un magnífic material audiovisual, de 50 minuts, però que els participants al Màster podran visualitzar segons menú, de manera que podran seleccionar les diferents intervencions o accedir a altres continguts. Tota una aposta de la UOC per desenvolupar tècniques avançades per als seus cursos de més interès.


 
Els protagistes del material audiovisual: Canyelles, Aira, Lavado, Mullor, Lloreda i Santacreu
Els protagonistes del material audiovisual: Canyelles, Aira, Lavado, Mullor, Lloreda i Santacreu
 
Han intervingut en els Diàlegs UOC, Josep Santacreu, Mercè Mullor, Josep Maria Lloreda, i Josep Maria Canyelles. El periodistaToni Aira ha fet la presentació i moderació. Posteriorment a l’enregistrament dels Diàlegs, es van fer sengles entrevistes a José Antonio Lavado i Josep Maria Canyelles, en tant que dos dels autors dels materials del Màster alhora que consultors d’aquesta primera edició. Per part de la UOC s'ha comptat amb la presència avui d'Àngels Fitó, directora d’Estudis Economia i Empresa, Eva Rimbau, professora d'Economia i Empresa, Eva González, mànager dels Estudis d'Economia i Empresa, i Lluís Garay, coordinador del Màster.
Josep Maria Canyelles des de darrere de les càmeresJosep Maria Canyelles, coordinador deRespon.cat, intervé en els Diàlegs UOC com a expert en RSE. A més, ha estat entrevistat com a autor dels materials sobre el sentit actual de l’RSE i sobre lideratge responsable. Durant els darrers deu anys ha estat promovent l’RSE des del think tank Responsabilitat Global, treballant per tota mena d’organitzacions, privades, públiques o socials. A més, és soci fundador de Vector 5 · Excel·lència i Sostenibilitat, i col·laborador de diferents universitats entre les quals la UOC.