[Responsabilitat Global] Màster RSE / Enquesta europea RSE Pimes · Juliol 2014


 

Si no veus correctament aquest butlletí:  |  Si no ves correctamente este boletín:
Versió en català JULIOL 2014 |  Versión en castellano JULIO 2014
\"\"

Aquest butlletí mensual té per objectiu ajudar a promoure la cultura de la Responsabilitat Social en empreses i organitzacions

Màster universitari en Responsabilitat Social Corporativa online a la UOC

  • La Universitat Oberta de Catalunya ha llançat el primer màster oficial que es fa a Catalunya sobre Responsabilitat Social Corporativa. 
  • Es farà en català i en castellà, i el fet de ser online permetrà arribar al públic català, espanyol i llatinoamericà.
  • S'han establert col·laboracions amb la iniciativa empresarial Respon.cat per al desenvolupament de l'RSE, que permetrà que bones pràctiques d'empreses catalanes hi siguin estudiades.
  • També hi han col·laborat experts com Josep Maria Canyelles, Albert Huerta i José Antonio Lavado, entre d'altres.
  • Pretén formar professionals capaços d'abordar imaginativament les necessitats i demandes individuals i organitzatives en relació amb la sostenibilitat i la responsabilitat social, i de respondre-hi satisfactòriament. 
El màster de Responsabilitat social corporativa (RSC) respon a la necessitat de formar professionals capaços de posar en pràctica projectes i sistemes de gestió de l'RSC en les seves organitzacions, transformant-les des de l'òptica de la responsabilitat, amb la finalitat que siguin a mitjà i llarg termini des d'una perspectiva econòmica, però també ambiental i social.
  • Crèdits 60 ECTS
  • Inici 15 octubre 2014
  • Títol Responsabilitat Social Corporativa
  • Idioma castellà, català

[més]

El programa “Penedès, destinació turística responsable” proposa un model de desenvolupament turístic del territori

  • La iniciativa ha ajudat una vintena d’empreses a integrar la responsabilitat social com una manera natural de gestionar l’organització i la relació amb l’entorn.

Penedès_Destinació_Turística_Responsable_vídeo_Cloenda_14_07_2014Aquest projecte pilot impulsat per la Fundació Pro Penedès s’ha desenvolupat en quatre municipis: Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, el Vendrell i Igualada, amb cinc empreses participants en cada territori, totes elles del sector turístic tot i que en un sentit molt ampli, des d’allotjaments, fins a transports, passant per entitats culturals, comerços, esdeveniments o activitats esportives.

A Vilafranca del Penedès s’ha celebrat la cloenda general del projecte, amb la participació de les empreses dels quatre territoris i diversos agents econòmics i socials, a fi de fer una valoració global del projecte des de diverses perspectives.

L’alcalde de Vilafranca del Penedès i president de la Fundació Pro Penedès, Pere Regull, ha IMG_8875obert l’acte posant de manifest la necessitat de generar aliances entre l’administració i l’empresa privada, unint esforços per millorar resultats. Des de l’administració cal impulsar projectes com aquest que troben la complicitat de les empreses ja que els objectius estan alineats amb uns valors i uns compromisos que milloren l’impacte social i ajuden a construir un teixit empresarial més sòlid.

En la mateixa línia ha intervingut Àngels Turdiu, regidora de Turisme de l’Ajuntament del Vendrell, que destaca la necessitat d’oferir alguna cosa més que “sol i platja” al turista que ens visita i veu en la responsabilitat social una oportunitat de donar un valor afegit basat en valors i compromisos com a atributs de territori amb capacitat de tracció i millora de la sostenibilitat del sector turístic a Catalunya.

IMG_8873Gemma Sivill, gerent de la Fundació Pro Penedès s’ha mostrat moltsatisfeta de la implicació per part de les empreses, a qui ha agraït l’esforç i la disponibilitat que han mostrat en tot moment ja que “un projecte d’aquestes característiques no té sentit si no es percep interès i sensibilitat dels participants, i en aquest cas som testimonis d’aquestes dues premisses i és per això que estem treballant per buscar fórmules que permetin continuïtat i crear així un estil de treball en xarxa a les comarques del Penedès”. Als 25 anys de la seva creació, la Fundació Pro Penedès es mostra complaguda d’estar al capdavant de projectes com Destinació Turística Socialment Responsable que afavoreixen els impactes socials positius i milloren la sostenibilitat de les empreses.

Josep Maria Canyelles, soci consultor de Vector 5 · Excel·lència i Sostenibilitat, i expert en IMG_1864responsabilitat social, també ha felicitat a tots els implicats en aquest projecte, especialment les empreses participants i ha manifestat que “sovint ens costa a nosaltres mateixos parlar de les nostres virtuts, però si uns experts externs elaboren un document on s’exposen les bones pràctiques d’RS que s’estan duent a terme, aquestes empreses agafen seguretat i entenen aquesta manera de fer com un enfocament netament empresarial dirigit a fer empreses amb impacte econòmic i millorant l’impacte social”

La iniciativa va comptar amb la participació de cinc empreses de cada territori, és a dir una vintena d’empreses treballant diferents aspectes de la responsabilitat social, cadascuna des de vessants diferents atenent l’activitat, la dimensió o bé l’enfocament empresarial, en qualsevol cas sempre amb alguns aspectes comuns que permeten parlar de treball en xarxa, d’aliances i de complicitats en els territoris de cara a impulsar l’activitat econòmica de manera sostenible i sempre tenint en compte els diferents vectors sobre els que estructurem la responsabilitat social: ambientals, socials, laborals, econòmics i de bon govern.

IMG_8863Mireia Aparicio, de l’Ajuntament d’Igualada ha volgut destacar la forta implicació de les empreses igualadines des de l’inici del projecte, fet que demostra i reforça la voluntat compartida entre ajuntament i empreses per promoure un turisme d’esdeveniments responsables i sostenibles i la recuperació i posada en valor del patrimoni cultural. Albert Huerta, soci consultor de Vector 5 · Excel·lència i Sostenibilitat i especialista en RSE remarca alguns aspectes de la metodologia duta a terme a l’hora d’aterrar aquest concepte que, en contra del que pugui semblar, les pimes i microempreses veuen molt a prop de la seva manera de funcionar. Concretament a Igualada s’ha donat el cas que empreses força atípiques com ara Finques Rambles han mostrat interès per abordar alguns aspectes del seu dia a dia de manera més socialment responsable. També s’ha volgut destacar l’esforç que pot suposar per algunes organitzacions, com ara el Museu de la Pell o el Museu del Traginer, però que malgrat això s’ha copsat una determinació encomiable en aquest sentit. Ocisport i Supermas acaben de completar la llista d’empreses participants d’Igualada, amb un interès manifest per integrar l’RS adaptada a la seva realitat. Organitzar esdeveniments esportius més sostenibles o fomentar el producte de proximitat són alguns dels aspectes concrets que s’han treballat en aquest dos casos.

IMG_8865Gerard Jané, gerent del Celler Jané Ventura ha intervingut representant les empreses participants del Vendrell. Jané Ventura, que aquest any celebra el seu centenari, és una empresa familiar amb una llarga tradició de producció ecològica i de respecte pel terrer. Molt conscients que no es pot entendre el vi sense tenir en compte el paisatge, són una empresa que vol ser responsable amb l’entorn i amb un fort compromís per la cultura, en aquest cas per la figura de Pau Casals, tot destacant que “aquest projecte ens ha fet reforçar el posicionament i ens ha ajudat transformar alguns compromisos que ja teníem en valors empresarials, implicant l’equip de treball de manera plena”. Les altres empreses del Vendrell que han participat en el programa són Autocars del Penedès, Celler Avgvstvs Forvm, Escola de Turisme del Baix Penedès i Museu Vil·la Casals.

Caves Gramona de Sant Sadurní d’Anoia així com Celler Jané Ventura o Celler Avgvstvs Forvm  IMG_8869són empreses amb una forta presència internacional i saben que la sensibilitat en temes de responsabilitat social és una tendència creixent a què han de donar resposta les empreses que apunten a l’excel·lència i a millorar quotes de mercat. En aquest sentit Jaume Mata, gerent de Caves Gramona, ha fet un repàs de les bones pràctiques en matèria ambiental que estan desenvolupant de manera molt normalitzada com ara l’agrologia i la biodinàmica, a més de les diverses iniciatives socials en què estan involucrats. Jaume Mata planteja l’abast de la responsabilitat social dient que “aquest és un món on sempre es pot fer més, però gràcies a l’acompanyament expert de Vector 5 ens sentim encoratjats a continuar explorant en aquesta direcció a fi de ser millors com a empreses i millorar els impactes que generem en l’entorn”. Les altres empreses de Vilafranca del Penedès que han participat en el programa són Hotel Mastinell, Museu Vinseum, Vijazz com a esdeveniment sota el paraigua de l’Acadèmia Tastavins Penedès i Xerigots.

IMG_8867Joan Hernández, director de l’Escola de Golf Portal de Roc de Vilanova i la Geltrú es mostra satisfet i fins i tot sorprès dels resultats obtinguts afirmant que “jo era una mica cínic amb el concepte responsabilitat social, però gràcies al projecte i a l’expertesa de Vector 5, l’he vist traduït en aspectes reals, útils i diversos que ens fan ser millors empreses”. Hernández posa especial èmfasi en el valor del treball en xarxa i la capacitat de millorar resultats i impulsar l’activitat econòmica i la sostenibilitat de les empreses a traves d’aliances amb els diferents operadors dels territoris. Les altres empreses de Vilanova i la Geltrú que han participat en el programa són Aparthotel Atenea Park, Casa Marisol, Rocroi i Vela Vilanova sota la marca del Club Nàutic de Vilanova.

Xavier López, director general d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom del IMG_8881Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya atribueix al projecte Destinació Turística Socialment Responsable la qualitat d’innovador i considera que “adaptar l’RSE a pimes i microempreses és una idea trencadora que apunta a l’excel·lència empresarial.” Seguint en aquesta línia, també ha plantejat la necessitat de comunicar de manera atrevida ja que “el com es fan les coses determina la sostenibilitat de les empreses, i comunicar-ho responsablement genera un entorn de confiança necessari per a construir empreses viables que contribueixen a l’estat del benestar social”. Segons López, integrar l’RSE en l’ADN de les empreses és tant important que s’ha de fomentar tant si hi ha recursos com si no.

Des de tots els punts de vista una de les idees més repetida és la importància de donar continuïtat a aquest projecte i que Destinació Turística Socialment Responsable sigui el punt de partida que permeti desenvolupar iniciatives dirigides a promoure la integració la responsabilitat social a la normalitat empresarial com a procés de millora permanent que permeti construir un teixit empresarial més sostenible i amb un posicionament inequívoc, subratllant aquesta idea del treball en xarxa i les aliances entre els diferents operadors dels territoris.

La jornada ha tingut lloc al Centre Àgora de Vilafranca del Penedès. Aquest projecte ha estat liderat per la Fundació Pro Penedès, amb el finançament del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), el suport dels ajuntaments, l’acompanyament expert de Vector 5 · Excel·lència i Sostenibilitat i la participació d’empreses del sector turístic. El Vendrell i Vilanova ja van acollir amb anterioritat una acte de cloenda i a Igualada està previst celebrar-lo properament.

15-07.2014 El programa “Penedès, destinació turística responsable” marca una línia a seguir dins la promoció turística del territori

Notícia relacionada: Cloenda a Vilanova i la Geltrú

14.5.14 Vilanova i la Geltrú va cloure la jornada sobre Territori Socialment Responsable

15.5.14 Empreses més socialment responsables al territori

6.5.14 Acte de Cloenda projecte Destinació Turística Responsable a Vilanova i la Geltrú

17.3.14 Els museus, institucions socialment responsables  / Los museos, instituciones socialmente responsables

 

Articles

Open innovation i diàleg amb stakeholders

La innovació responsable no solament s'ha de basar en la tècnica científica o els processos d'innovació oberta, sinó que requereix uns compromisos d'equilibri en el joc d'interessos, avantposant sempre la qualitat, la seguretat, i la salut; i requereix també un diàleg amb els grups d'interès en un marc de transparència.

Irregularitats del Fòrum 2004. Manca d'autocrítica, manca d'aprenentatge

L'actitud de protegir-se, de protecció personal i corporativa, és impròpia del moment actual, del que estem patint en termes socials i econòmics. Per tal de fer el salt cultural i ètic que el país demana, cal que expliquin clarament, amb valentia i coratge, quines van ser les males pràctiques, i quines haurien de ser les millors pràctiques...

Una companyia xinesa venia carn en mal estat a McDonalds i KFC

La gestió de les cadenes de proveïment suposa un factor bàsic del sistema productiu en una economia globalitzada, però ni en termes de responsabilitat social, ni en termes de compliment normatiu, no són un tema prou ben resolt

Dos mesos de presó militar per una novel·la que "destapa" presumptes corrupteles de l'Exèrcit

El tinent Luis Gonzalo Segura, que té el suport de les principals associacions militars espanyoles, va escriure el seu llibre en format de novel·la, però divendres haurà de començar a complir dos mesos de reclusió en una presó militar. Responsabilitat Global va mostrar incredulitat davant la publicació de la memòria d'RSC del Ministeri de Defensa... 

Qui ha de votar? El demos o la nació?

Fa un mes vaig fer una reflexió titulada "una cosa difícil d'entendre per a un europeu sobre Catalunya",  on constatava, fruit de l'experiència, que explicar-los que les forces del dret a decidir estan preparant un cens per a consultes obert als immigrants, i que el debat se centra en on posem el límit els resulta una cosa increïble...

Articles publicats fins ara al 2014


 

Participeu a l'enquesta online sobre l'RSE per a les pimes - COGITA

Enquesta online sobre l'RSE a cada territori COGITA: Aquesta enquesta online s'adreça a les petites i mitjanes empreses (pimes) de tot Europa i, en particular, dels 13 territoris europeus participants al projecte COGITA, entre els quals Catalunya. Qualsevol pime hi pot participar per a aportar la seva opinió sobre les polítiques públiques de foment de l'RSE.

L'enquesta es presenta en 9 llengües i estarà activa fins al 15 d'agost.
  • Catalunya ha participat al llarg del període 2012-2014 en el Programa europeu COGITA, per mitjà del Consell de Cambres de Comerç, i junt amb dotze territoris més, finançat per INTERREG IVC.
  • El programa ha servit per a impulsar la responsabilitat social de les empreses per mitjà de les polítiques públiques i els agents empresarials.
L'objectiu de l'enquesta és aprendre més sobre:
  • les necessitats de les empreses pel que fa a suport extern en RSE, 
  • la percepció de les polítiques locals d'RSE i 
  • l'avaluació sobre l'impacte dels instruments de suport públic a l'RSE de les pimes.

Accés a l'enquesta en català

Bona pràctica: enquesta a pimes "antigues participants" en programes d'RSE

Sovint l'avaluació dels programes es limita als resultats immediats sense atendre l'impacte en el llarg termini. Fer un esforç per analitzar aquest impacte hauria de ser una bona pràctica rellevant, ja que permet saber si el programa va merèixer la pena i sobretot si val la pena seguir invertint en programes equivalents. Aquestes avaluacions són especialment necessàries per a organismes públics, agents empresarials, organitzacions no lucratives, que intenten desenvolupar nous valors socials, millorar els impactes econòmics i socials a llarg termini. De fet, són reptes que van vinculats a la seva pròpia missió i, per tant, esdevé una responsabilitat social poder rendir comptes de l'impacte i mostrar capacitat d'aprenentatge.



Enguany s'està posant en funcionament la iniciativa empresarial Respon.cat per al desenvolupament de la Responsabilitat Social a Catalunya, i aviat començarà a fer programes per a enfortir l'RSE de les pimes, com altres s'havien fet anteriorment. De fet, Respon.cat neix sota els auspicis del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya, que anteriorment havia promogut els programes RSE.Pime i tRanSparÈncia.

Connectant amb la reflexió anterior, s'ha volgut contactar amb totes les empreses que van participar a RSE.Pime, tRanSparÈncia, i també altres programes liderats des d'altres institucions, com RSE.Coop i Gestió Sostenible Rural, per fer una petita enquesta sobre com han evolucionat en la gestió de l'RSE, si han anat a més o a menys i les causes. Aquesta acció s'ha concertat amb el Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, que per mitjà de la seva Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, desenvolupa el foment de l'RSE a Catalunya. D'aquesta manera, i gràcies a la voluntat col·laborativa de totes les parts, govern i agents econòmics podrem tenir una imatge més real de la situació actual, dels impactes dels programes i les inversions fetes, i podrem dissenyar millors instruments.
A les pimes se'ls ha enviat aquesta comunicació en la qual s'aprofita per convidar-les a respondre també a una enquesta del programa COGITA...
 

Economia

Reportatge sobre RSC al suplement Diners (La Vanguardia)

El suplement Diners d'aquest diumenge a La Vanguardia incloïa un reportatge titulat La responsabilitat social corporativa avança a Espanya, on s'afirma que la xarxa espanyola d’empreses que apliquen i desenvolupen l’RSC és la més important de les que integren el Pacte Mundial impulsat per l’ONU i que ja han subscrit més de cent països...

Estratègia Espanyola d'RSE 2014-2020

Aquesta setmana el Ple del Consell Estatal d'RSE (CERSE), presidida per la ministra espanyola d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, va donar el vist-i-plau a l'Estratègia Espanyola d'RSE 2014-2020, que ara haurà de passar pel Consell de Ministres per a l'aprovació definitiva...

Els auditors diuen que l'excés d'aforats fomenta la corrupció

24è Fòrum de l'Auditor Professional a Sitges...

Drets humans

Lucía Caram: "Sense justícia social ni respecte pels drets humans no hi ha felicitat"

Clara, directa i sense embuts, sor Lucía Caram va parlar del dret a la felicitat en la segona edició de Drets humans, tardes de debat, organitzada per l'ANUE.

Oberta la convocatòria per a presentar candidatures al XXXV Premi per la Pau

L’Associació per a les Nacions Unides obre la convocatòria per a presentar candidatures al XXV Premi per la Pau. El termini de presentació de candidatures és el 30 de setembre, i la decisió del jurat es farà pública el 24 d'octubre, Dia de les Nacions Unides.  Veure les bases del Premi.

 

Disculpa preventiva

Torno a estar en fase de desesperació per culpa del MAC (Apple).  Envio correus des del Mail de MAC i algunes persones (no tothom, no sempre) els reben desvirtuats...

Governança

"Desmuntant Leonardo": el documental

Us proposo aquesta entrevista que avui han fet als autors de "Desmuntant Leonardo": el documental a El matí de Catalunya Ràdio. Fa temps que m'interessa la investigació sobre l'origen del geni italià, en la mesura que la foscor de la seva biografia i els indicis que han anat apareixent a partir de relacionar les dades, posen damunt la taula una nova gran falsificació de la història...

Alerta: empreses aprofitades volen fer l'agost amb samarretes de la V per a la Diada!

No compreu samarretes que no siguin les oficials de l'ANC! No estem comprant una samarreta; estem donant suport al projecte! L'Assemblea Nacional Catalana informa que...