[Responsabilitat Global] Oportunitats RSE Pimes · Juliol 2014


 

Si no veus correctament aquest butlletí:  |  Si no ves correctamente este boletín:             
Versió en català JULIOL 2014 |  Versión en castellano JULIO 2014
\"\"

Aquest butlletí mensual té per objectiu ajudar a promoure la cultura de la Responsabilitat Social en empreses i organitzacions

Oportunitats i desafiaments que la Responsabilitat Social Empresària presenta a les PiMES

 
"Pensar en termes de pimes". Article de Josep Maria Canyelles sobre la gestió de les PIMES publicat a la revista EVOLUCIÓN de IARSE (Argentina)

La revista original es pot consultar a ISSU o en PDF.

Una prèvia. Quan es parla d'RSE sembla que hi ha un moment en què s'ha de fer un espai per treure l'existència també de les pimes i matisar que l'enfocament d'RSE s'ha d'adequar a la seva realitat. Amb major atreviment, de vegades articulem un discurs segons el qual el que hauríem de fer és ni més ni menys que pensar en termes de pimes, atès que són la immensa majoria, i després fer l'excepció o el matís per a les grans. Em situo en aquesta segona opció, més quan observo com moltes pimes desenvolupen amb gran naturalitat l'enfocament RSE.

Hi ha alguna cosa... A la part del meu dia a dia que em dedico a fer consultoria, tinc la fortuna de poder treballar amb organitzacions de dimensions molt diferents. En general, es pot apreciar un diferència en el treball amb la gran empresa i amb la pime: hi ha alguna cosa... Quan a la gran empresa s'aborda aquest enfocament de gestió és perquè s'ha decidit, hi ha raons i càlculs. A la pime també però el factor cultural i fins i tot intuïtiu afecta més. En aquesta pime compromesa es dóna una alineació entre els valors de la propietat i els valors de l'empresa, i això provoca que hi hagi alguna cosa... Ja ho tinc! Autenticitat! Efectivament s'ensuma un sentit del compromís més integral. No ha de ser entès com una crítica a ningú sinó al contrari, un factor positiu i distintiu per a moltes pimes.

El descobriment. De fet, la manera com els seus propietaris/àries i directius/ives gestionen les PIMES ja sol anar acompanyat d'una gran dosi de responsabilitat: tracten bé els clients i els socis comercials, es preocupen de l'equip, procuren que l'empresa es comporti com un 'bon ciutadà' dins de la comunitat local i, de manera creixent, tenen un respecte pel medi ambient. El gran salt es produeix quan aquest empresari/ària descobreix que aquest comportament responsable pot ser una gran estratègia de creació de valor i de posicionament, i que, més enllà del necessari compliment de les normes legals i la minimització de riscos i litigis de futur, li aporta l'oportunitat de crear llaços de confiança amb els seus grups d'interès.

L'actitud. Com més petita és una empresa  -podem arribar a les microempreses o fins i tot als autònoms- veiem que aquest sentit de compromís cap a la societat es basa en una actitud, una manera d'estar, una manera de relacionar-se. Les empreses més grans haurien avui aprendre molt d'aquesta actitud i recuperar la capacitat de dialogar, de convertir cada interacció comercial en un diàleg i aquest en una font de coneixement, millora i innovació. L'RSE necessita una actitud, no només una declaració de valors corporatius al web. No podem passar dels valors corporatius a la memòria corporativa sense una actitud corporativa. Sense exageracions, aquí la pime sempre és millor.

Gestió. Però amb l'actitud  -absolutament fonamental- no en tenim prou per parlar d'RSE. Cal passar de l'actitud a la gestió, perquè només una gestió sistematitzada ens permetrà assegurar el pas dels compromisos als resultats, i aquí de vegades l'empresa petita falla perquè deixa aquest espai de planificació a la intuïció i improvisació. Aquí es veu com les empreses ben gestionades, siguin petites o grans, amb sistemes de gestió estructurats, són les que poden integrar l'RSE en la seva gestió sense que els sigui un esforç desmesurat. Les pimes ben gestionades van integrant l'RSE, les empreses que han buscat durant anys l'excel·lència de gestió ara també busquen l'excel·lència social, i no és rellevant la dimensió de l'empresa. Si només hi ha actitud sense gestió no podem parlar d'RSE. Sovint el repte no és que gestionin l'RSE sinó que millorin la seva gestió en general: l'RSE ja arribarà amb la bona gestió quan hi ha l'actitud. Algunes empreses grans tenen una RSE integrada però poc integral, mentre algunes pimes tenen una RSE integral però poc integrada.

Valor compartit. Per això, la pime necessita una metodologia que li sigui propera, que la pugui integrar amb facilitat, i que serveixi per assegurar uns resultats a partir d'uns valors i un model de gestió, aportant eines per al desenvolupament organitzacional que permeti millorar la capacitat de resposta a un entorn canviant. La metodologia els ha de permetre equilibrar la integració dels cinc vectors de la sostenibilitat en un model de gestió de la complexitat apte per a crear valor, no com merament una imposició de l'entorn sinó com una nova capacitat per a formular el model estratègic a partir de noves capacitats, nova generació de confiances, nous models de producció i innovació, noves propostes de valor. Sovint, la pime, que no sol tenir una gran pressió dels stakeholders, incorpora l'RSE amb una orientació estretament vinculada al model d'empresa.

Emprenedoria. El concepte de sostenibilitat definitivament s'incorpora al món de la gestió empresarial i en la forma en què es concep el paper de l'empresa al segle XXI, i es relaciona no només amb els impactes a l'entorn sinó també amb la sostenibilitat del mateix projecte empresarial. Més enllà del legítim interès particular de generar avantatge competitiu, el compromís per part de les pimes, aporta externalitats molt positives com la cohesió de la societat, l'enfortiment del teixit empresarial local i la creació de riquesa per al conjunt de la comunitat. I un detall gens menyspreable en segons quin context: la dignificació de la figura empresarial, els emprenedors, empresaris i empreses. Els nous emprenedors/es i han de fer néixer empreses amb l'ADN de l'RSE inserit en la seva pròpia missió, valors i visió. Permeteu-me que us convidi a la meva perspectiva a partir de tres exemples on he estat involucrat:

1. El programa tRanSparÈncia (Consell de Cambres de Comerç de Catalunya), pioner al món, orientat a la gestió de la cadena de provisió, amb el suport de Global Reporting Initiative. 11 empreses grans van convidar 64 pimes catalanes de les seves cadenes de proveïment per a començar a gestionar la respectiva RSE. --> A vegades les pimes necessiten un impuls i un reconeixement des de la seva cadena de valor.

2. La iniciativa Penedès · Destinació Turística Responsable, aplicant el model de Territori Socialment Responsable al sector turístic, ha permès que 20 microempreses i pimes de subsectors turístics (allotjament, cellers, transport, esport, comerç, esdeveniments, museus...) hagin començat a gestionar l'RSE amb un orientació al territori, a les aliances, al sector... --> A vegades les pimes necessiten un impuls i un reconeixement des del seu sector i territori.

3. La iniciativa respon.cat, iniciativa empresarial per al desenvolupament de l'RSE a Catalunya, una organització com hi ha en molts països, però que ha té una pertinença casualment al 50% per a pimes i grans. --> A vegades les pimes han de prendre consciència que no s'han de sentir menors davant les grans quan ens referim a RSE.

En la nova societat la responsabilitat s'ha convertit en un actiu central de les competències essencials i molts empresaris petits i mitjans s'hi poden sentit molt còmodes i ben posicionats. Però hem de trobar la manera de donar-los suport amb sentit. Per exemple  -i relacionant-lo amb els exemples que he anotat- sovint es troben més còmodes en models de gestió vinculats a una cadena, a un sector o sota un model de territori socialment responsable. I donant-los oportunitat de liderar per ells mateixos, amb poc paternalisme i posant el focus en els lideratges existents en pimes reals i d'èxit.
 

Articles

[ENTREVISTA] L'RSE, un repte per al Collsacabra

La revista Els Cincles de Collsacabra va publicar l'entrevista "La RSE un repte per al Collsacabra. Entrevista a Josep Maria Canyelles, a càrrec de Belinda Parris.

 

 

 

[QUEIXA] Novament amb Renfe hem topat

Sempre que he de comprar un bitllet de tren fent servir el portal online de RENFE acabo malalt dels nervis... i fent una entrada al blog. Explicaré l'última, ni que sigui per compartir les penes.

 

Articles publicats fins ara al 2014


 

Jornada de cloenda RST Penedès destinació turística responsable

Després dels actes de cloenda de Vilanova i la Geltrú i el Vendrell, ara toca la cloenda general a Vilafranca del Penedès.

La iniciativa ha permès a 20 pimes i microempreses descobrir el potencial de la responsabilitat social, i copsar el potencial per al territori.


Inaugurarà l’acte el President de la Fundació Pro-Penedès i Alcalde de Vilafranca Sr. Pere Regull  i acte seguit podrem escoltar l’experiència de una empresa de cada territori com a exemple de bona pràctica de RST i clourà l’acte el  Director General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom de la Generalitat de Catalunya, Sr. Xavier López.
  • 14 de juliol a les 12h.
  • Centre Àgora de Vilafranca del Penedès
  • Cal confirmar Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Declaracions de la Cloenda de Vilanova i la Geltrú:

Esdeveniments fets

Inauguració de l'Escola d'Estiu del Voluntariat 2014. Era necessari recuperar-la!

L'acte d'inauguració s'ha fet a la Casa del Mar de Barcelona amb la consellera de Benestar i Família

Vuit persones han fet intervencions breus sobre els reptes del voluntariat

 

Va tenir lloc la sessió d'RSE i pimes al Fòrum de l’Auditor Professional

Com poden les pimes integrar l’estratègia d’RSC en la seva gestió. El paper de l’auditor. En primer lloc va intervenir Josep Maria Canyelles, consultor d’RSE (Responsabilitat Global, Vector 5), per a explicar el sentit empresarial de l'RSE i especialment la seva aplicació a les pimes...

Els auditors diuen que l'excés d'aforats fomenta la corrupció

 

Un código deontológico necesario para los consultores de RSE

HCSe presentó en Madrid el Código Deontológico de la Profesión de Consultoría en Responsabilidad Social y Sostenibilidad.

Crònica del XXII Congrés EBEN-Espanya

XXIIcongresoEbenEspanaEl XXII Congrés Anual de EBEN-Espanya "Ètica, emocions i economia: la gestió actual de les organitzacions", organitzat a Blanquerna-URL per EBEN i la Càtedra ETHOS-URL, ha acabat avui després dos dies de treball.

Economia

Els inversors diuen que les empreses del Regne Unit que paguin un salari digne poden augmentar 'la longevitat i productivitat'

Vet aquí una idea 'revolucionària': pagar prou a la gent per viure còmodament els motiva no només a treballar més dur, sinó a quedar-s'hi més temps.
 

Diversitat

[VÍDEO] #ComUnaNoia #ComoUnaChica #LikeAGirl

Utilitzant #ComUnaNoia com un insult és un dur cop en contra de qualsevol adolescent. I com que la resta de la pubertat és realment gens fàcil tampoc, és fàcil adonar-se de quin gran impacte pot tenir en l'autoestima d'una noia.

Utilizando #ComoUnaChica como un insulto es un duro golpe en contra de cualquier adolescente. Y como el resto de la pubertad es realmente fácil tampoco, es fácil darse cuenta de qué gran impacto puede tener en la autoestima de una chica.

Drets humans

L'OIT adopta nou Protocol per combatre les formes modernes de treball forçós

L'Organització Internacional del Treball va adoptar un nou Protocol legalment vinculant per reforçar la lluita contra el treball forçós que aborda la prevenció, la protecció i les mesures compensatòries, així com la necessitat de redoblar esforços per eliminar les formes modernes d'esclavitud.

 

Social i esport

Vídeo del Banc dels Aliments

Ahir vaig tenir una reunió amb el Banc dels Aliments de Barcelona. Aprofito per mostrar aquest vídeo time-lapse on es recullen imatges del cap de setmana del Gran Recapte d'Aliments de Catalunya corresponent a l'any 2013.