Penedès Destinació Turística Responsable: Jornades de cloenda al Vendrell i a Vilanova i la Geltrú
-
El compromís dels operadors pot afavorir que es valori per l'autenticitat, la sostenibilitat i l'excel·lència.
-
El projecte Penedès Destinació Turística Responsable ha permès descobrir que uns atributs de responsabilitat i sostenibilitat poden enriquir els actius del territori i millorar-ne l'atracció turística.
-
La iniciativa s'ha portat a terme durant un any amb 20 empreses, 5 de cada destinació: el Vendrell, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès i Igualada.
El projecte Destinació Turística Responsable ha estat liderat per la Fundació Pro Penedès, ha tingut el suport econòmic del SOC de la Generalitat de Catalunya, la implicació del Ajuntaments , la participació d’empreses i l’acompanyament expert de Vector5 · Excel·lència i Sostenibilitat.
Aquest projecte pilot s’ha desenvolupat en quatre municipis del Garraf, l’Alt i Baix Penedès i l’Anoia: Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, el Vendrell i Igualada, amb 5 empreses participant en cada territori, totes elles del sector turístic tot i que en un sentit molt ampli, des d’allotjament, fins a transport, passant per entitats culturals, comerços, esdeveniments, esport...
La diversitat de dimensió i activitat de les empreses participants no és casual sinó que respon a una voluntat de transmetre una manera de gestionar les empreses de manera més responsable que ateny qualsevol àmbit i forma empresarial. La majoria han estat microempreses i pimes, però també fundacions i un emprenedor.
Malgrat la complexitat i abast del projecte, es va dimensionar de manera que cada empresa pogués participar-hi amb una metodologia dissenyada per Vector 5 que els resultés molt senzilla i que donés resultats concrets. Així la sensibilització i la formació va poder arribar a molts més operadors que els participants; la identificació de bones pràctiques ha donat lloc a una fitxa publicable per a cada empresa on es vincula la seva RSE amb el model de negoci; i l'acompanyament ha permès que cada empresa disposi de propostes de millora i d'alguna concreció com ara documents de compromisos ètics, infografies d'RSE, assessorament en bon govern, i altres, segons les necessitats identificades en cada organització.
El Vendrell
Divendres 6 de juny es va celebrar la jornada de cloenda amb les empreses participants del Vendrell, organitzada per l'associació empresarial Impulsa Penedès.
L'acte, celebrat a l’auditori de la Casa-Museu Vil·la Casals, ha estat obert per l'alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, que ha estat present en totes les intervencions i a la cloenda ha ressaltat les oportunitats que brinda l'RSE per al territori.
Gemma Sivill, gerent de la Fundació Pro Penedès, entitat líder de la iniciativa, s’ha mostrat molt satisfeta pels resultats d'un projecte que no ha sortir del no res sinó que feia anys que al Penedès es treballava en el foment de la responsabilitat social i el territori socialment responsable. Enguany el que hem fet ha estat aplicar-ho a un sector cocret, el turisme, i ampliar-ho a tot el Penedès.
Josep Maria Canyelles, soci consultor de Vector 5 · Excel·lència i Sostenibilitat, empresa que ha dirigit el projecte, ha descrit com s'ha portat a terme i què ha permès. Ha destacat que la principal dificultat quan treballes amb microempreses i empreses petites és que inicialment comprenguin que no estem parlant de filantropia sinó d'un enfocament netament empresarial, que cada cop més les organitzacions que aspiren a l'excel·lència van incorporant com a mostra de bona gestió. També ha fet esment a la importància per a aquest tipus d'empreses que el reconeixement els vingui d'experts i institucions, ja que de vegades ja una certa prevenció a exhibir un mateix la feina ben feta. Abordant el repte respecte al turisme, ha explicat que una potència turística com Catalunya té el repte de millora del percentatge de turistes que tornin, tot fent veure que amb màrqueting i qualitat no n'hi ha prou i que per desenvolupar el sentit d' autenticitat que avui busca un segment creixent de turistes cal un sentit de compromís i coherència que sols podrem desenvolupar per mitjà de la gestió de la responsabilitat social.
El cos de la jornada ha estat a càrrec de les empreses participants aportant l’experiència del projecte:
Núria Ballester, directora del Museu Vil·la Casals es mostra satisfeta amb el projecte “ quan el Josep Maria Canyelles va posar sobre la taula la necessitat d’integrar les entitats culturals amb el territori se’m van obrir els ulls...encara costa en el nostre sector tenir aquesta mentalitat, però la tendència ha de ser aquesta, i amb la gestió de l’RS es fa una aposta clara en aquesta direcció”
Albert Roca, de Celler Avgvstvs Forvm, una empresa amb una gran projecció internacional que constata el fet que en els mercats estrangers cada vegada hi ha més exigència en RSE, “ no només s’exigeix qualitat, sinó que es demanen processos de producció responsables”.
Per part de l’ Escola de Turisme del Baix Penedès ha parlat José Carlos Eiriz, director general de la Fundació Santa Teresa, que n'és titular, i una persona molt implicada en aspectes socials destaca la necessitat de projectes com aquest que fan pedagogia de comportaments més responsables. L'Escola de Turisme del Penedès dóna formació d’hostaleria i acompanyament en la posterior inserció laboral a joves en risc d’exclusió social.
Gerard Jané, gerent de Celler Jané Ventura, també es mostra encantat amb el projecte donat que la seva política empresarial està molt marcada pel respecte pel territori i el paisatge i aquest fet està present en tots els processos de producció. També està molt implicat en aspectes culturals, i per proximitat amb Pau Casals, per tant la gestió empresarial integra alguns elements que milloren impactes socials i ambientals, i s’identifica amb aquesta manera de fer que genera valor social i econòmic i que alhora genera valor per a la mateixa empresa.
Josep Sivill, conseller delegat d’Autocars del Penedès, també va destacar la necessitat de projectes com aquest que promouen l’RS i el territori. Val a dir que aquesta és una empresa que ja ha fet el salt cultural que permet entendre des de la visió empresarial que la sostenibilitat de les empreses passa per una estratègia de gestió socialment responsable, desenvolupant un model que tingui en compte els impactes econòmics i socials que genera i com és percebuda pels grups d’interès, capaç de crear valor en el territori, per a fer una empresa millor donant resposta als reptes que ens planteja la societat.
La regidora de Turisme, Àngels Tardiu, i Josep Sivill, van fer una crida al trencament de l'estacionalitat, un aspecte molt rellevant si ens referim a la sostenibilitat del turisme, pels impactes econòmics i laborals. En aquest sentit, van emplaçar els empresaris i empresàries locals a trobar-se properament per a concebre un projecte que permetria abordar aquesta necessitat del territori i per a la qual cal un compromís per part dels operadors locals.
En darrer lloc va intervenir Eva Rovira, tècnica d’RSE de la Direcció General d'Economia Social i Cooperativa, mostrant el suport que es dóna des del Departament d’Empresa i Ocupació i fent un repàs de les moltes accions que s’estan duent a terme en aquesta línia des de la Generalitat de Catalunya. Rovira va repassar algunes iniciatives de referència com RSECoop, RSE.Pime, tRanSparÈncia, o Gestió Rural Sostenible, que han permès que moltes pimes i microempreses s'hagin iniciat en la gestió de l'RSE.
La jornada ha estat organitzada per Impulsa Penedès, un grup d’empresaris i professionals del territori que treballen conjuntament per generar oportunitats de negoci al Penedès creant aliances i espais de diàleg que permeten compartir projectes, inquietuds, idees... i en definitiva serveix per sumar esforços i millorar els impactes de les empreses.
Algunes de les empreses participants a la iniciativa Penedès Destinació Turística Responsable són alhora promotors d'Impulsa Penedès, organització des de la qual es comparteixen els reptes de gestió responsable i d'innovació, fet que ha facilitat que s'hagin fet seves les idees desenvolupades durant aquest any. De fet, un cop acabat l'acte, els membres d'Impulsa Penedès han organitzat un dinar-col·loqui on un dels membres, Josep Sivill (Autocars Penedès) explicava als altres membres el seu model d'empresa sostenible.
Cal afegir que un cop acabat l'acte, els membres de l'Associació Impulsa Penedès han celebrat la seva trobada mensual, un dinar on un dels membres presenta el seu cas. En aquesta ocasió, i lligant amb l'acte precedent, ha estat precisament Josep Sivill qui ha explicat el cas d' Autocars del Penedès. Per a la presentació s'ha fet ús de materials preparats en el projecte.
El dinar-col·loqui s'ha celebrat en un espai magnífic, la sala Entrevinyes, al celler d' Avgvstvs Forvm, i el dinar ha estat preparat per Tasta, el servei de la Fundació Santa Teresa, de manera que hem pogut assistir a una magnifica aliança entre tres de les empreses participants en el projecte.
Sis empreses de la ciutat van explicar les seves experiències en Responsabilitat Social Corporativa
La Sala d'Art Contemporani de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú va acollir ahir a la tarda la jornada "Caminant cap a un Territori Socialment Responsable (TSR)", dins el la cloenda del Projecte de Destinació Turística Responsable.
L'acte va ser obert per l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras que va introduïr a Joan Manel Montfort, secretari de la Fundació Pro Penedès; i a Josep Maria Canyelles, consultor en Responsabilitat Social Empresarial (RSE) per parlar sobre el projecte de Destinació Turística Responsable. Canyelles va destacar que al llarg d'aquesta experiència s'ha introduït a diferents empreses turístiques, bones pràctiques de Responsabilitat social Corporativa. "Al llarg del procés s'ha identificat les àrrees de millora en RSC. Les PIMES i les microempreses s'han adonat de la importància de la RSC com a valor afegit i les hem volgut ajudar a desenvolupar projectes molt concrets, ja fossin documents de compromís, maneres de bon govern, o noves maneres de comunicar” Aquest treball s'ha centrat majoritàriament en empreses del sector nàutic o esportiu, però també s'han dur a terme treballs amb d'altres també relacionades amb el turisme.
Precisament Josep Maria Canyelles, soci de Vector 5, empresa responsable de la consultoria efectuada, va ser l'encarregat de moderar una àmplia taula rodona que va comptar amb la presència de sis empreses de Vilanova i la Geltrú que van explicar com s'havien sumat al projecte i quines eren les propostes que havien treballat al llarg d'aquests mesos. La taula d'experiències va comptar amb la presència de Marga Pons, Directora de l'Atenea Park; Carlos Alcover, director del restaurant La Cucanya; Anna Belzunces, gerent de Casa Marisol; Lucas Contreras, director de Roc-Roi; Carles Valero, gerent de Vela Vilanova; i Joan Hernández, president de l'Escola de Golf Portal del Roc. Finalment també es va presentar el nou espai dedicat al TSR al web municipal vilanova.cat, i per obrir un torn de paraules entre els assistents.
Finalment, Xavier López, director general d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom de la Generalitat de Catalunya va parlar breument del "Present i futur de la RSE al nostre país"; mentre que Ferran Civil, vicepresident primer de la Diputació de Barcelona, i president de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic local, dissertà sobre el "Pla de treball entorn la RSE a la Diputació de Barcelona." Tot dos van voler destacar el fet que aquest treball que s'ha dut a terme a Vilanova i la Geltrú en matèria de RSC està sent molt ben considerat i que es prem com a exemple a tenir en compte i seguir en la majoria de fòrum especialitzats.
Aquest acte va estar organitzat per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, el Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, el Fons Social Europeu de la Unió Europea; el Servei d'Ocupació de Catalunya; la Fundació Pro Penedès, i la Diputació de Barcelona.
Articles
Avui fa 10 anys que va néixer el domini www.responsabilitatglobal.com. Substituir el terme "social" per "global" per a donar lloc a una identitat va ser una bona tria per les següents raons...
Recupero un fragment de la comunicació que vaig fer per 1r Congrés de Comptabilitat i Direcció de l'ACCID (2005) per a convertir-lo en article: L'RSC és la necessària coherència de la responsabilitat. És la responsabilitat aplicada al conjunt de l'organització, i d'una manera estratègica. Fins i tot anant més enllà de la pròpia organització, incorporant-la en tota la cadena de provisió, en les relacions amb proveïdors, subcontractistes...
Ara fa tres anys vaig publicar una reflexió on afirmava que Google està per la sostenibilitat sense gestió de l'RSE. Hi explicava que Google volia avançar en la sostenibilitat, guanyar eficiència energètica, fer ús d'energies renovables, però en canvi no volien gestionar la Responsabilitat Social.
Fa uns dies vaig llegir a la Vanguardia que el Barcelona havia acomiadat, basant-se en el codi ètic, una dona que treballava com a taquillera al seu museu després d'identificar-la com la protagonista d'uns gestos racistes.
Plataforma per Catalunya (PxC) va organitzar la setmana passada un recapte d'aliments a Igualada. La intenció no era exactament cívica sinó que pretenia fer ús de la solidaritat per a una acció declaradament xenòfoba ja que tot allò que es recollís seria "exclusivament per a gent necessitada de casa". La sorpresa se la van endur quan es van trobar que les persones que van anar a omplir-los les caixes amb paquets de pasta i de llet eren ciutadans d'origen immigrant.
Fa uns dies vaig parlar sobre la bandera catalana a l'escut de Košice (Eslovàquia). Vaig comentar la sorpresa que m'havia endut en veure-hi les quatre barres de l'escut de Catalunya incorporades, i també vaig explorar quin havia estat l'origen d'aquesta incorporació...
Aquesta setmana estic reunit a Košice, la segona ciutat d'Eslovàquia, en el marc del programa europeu COGITA. El Consell de Cambres de Comerç representa Catalunya, un dels tretze territoris participants en aquest programa per a la millora de les polítiques públiques de foment de la Responsabilitat Social. Informem que hem compensat les emissions de CO2 del vol i que l'hotel és l'únic d'Eslovàquia que disposa de l'ecoetiqueta europea...
Avui al BonPreu de Centelles he vist com entrava una persona cega a comprar. Portava una llista a la mà feta amb Braille. Una treballadora del Bon Preu l'acompanya cada cop que vol comprar i l'ajuda a trobar el que li cal.. .
|
Responsabilitat social de l'empresa. Una aposta per a la creació de valor a les pimes
Calendari: Docència: del 1 de juliol al 30 de juliol del 2014
Crèdits 1 crèdit ECTS
Durada 25 hores
La definició de responsabilitat social de les empreses engloba el conjunt d'actuacions que fan referència al paper de l'empresa que està inserida en una societat cada cop més preocupada pels aspectes socials. L'individu, el ciutadà, l'inversor i el treballador són papers o vessants diferents per a les mateixes persones, totes interactuant d'una manera o una altra amb organitzacions; en definitiva, empreses que han d'atendre l'acompliment de criteris i objectius econòmics i socials alhora.
El curs està organitzat amb la col·laboració de Responsabilitat Global
Esdeveniments propers
La jornada, que té el suport de DIRSE i la col·laboració de la Càtedra Mango d'RSC inclou la ponència magistral de José Luís Fernández sobre ètica i RSE.
Josep Maria Canyelles, expert en Responsabilitat Social, i amb un trajectòria en matèries socials, ha estat proposat per a formar part del Consell Municipal de Benestar Social de Barcelona en qualitat d'expert. A nivell català, Canyelles havia format part del Consell de Benestar Social de Catalunya, en qualitat de gerent de l'Institut Català del Voluntariat.
Esdeveniments fets
La sessió pretén sensibilitzar els directius i directives de microempreses i pimes sobre el sentit empresarial de la responsabilitat social per a construir empreses més consistents...
Ha tingut lloc a Tremp (Pallars Jussà) una xerrada sobre el sentit empresarial de l'RSE, en el marc d'un acte del programa INCORPORA. Josep Maria Canyelles ha explicat el sentit empresarial de l'RSE, útil tant per a empreses grans com per a microempreses...
Fa uns dies vaig assistir a una bona conferència, a Esade-Alumni, a càrrec de José Luis Montes Usategui, un clar exponent d’una d’aquestes persones que fan canvis radicals en les seves vides per fer-les més coherents amb els seus principis. Va reflexionar sobre el management amb valors.
Economia
El dimecres 4 de juny l'Associació ECOL3VNG va ser convidada pel programa Espai terra a explicar la Turuta en directe...
L’objectiu de l’estudi és aportar informació útil per valorar l’impacte econòmic d’un canvi d’estatus polític a Catalunya sobre el sector empresarial, principalment des de la perspectiva dels fluxos i saldos comercials, de l’estalvi, la inversió, el finançament i el crèdit....
RSA
El pla té com a objectiu assegurar en l’Administració catalana el conjunt de valors d’eficàcia, eficiència, transparència, rendició de comptes, innovació, flexibilitat i participació
Diversitat
El Washington Post publica un mapa de quins són els estats dels EUA on les empreses no poden discriminar LGBT: The states where employers can't discriminate against LGBT employees
He participat en el #repteCocacola enviant aquesta carta als principals responsables d’aquesta multinacional a l’Estat espanyol i a nivell internacional per demanar-los que respectin més de 10 milions d'europeus i etiquetin en català. Podeu fer-ho fàcilment per mitjà del web.
Transparència
Amenaça al Govern amb enviar una missió d'alt nivell a Espanya al desembre si no modifica la seva legislació i mostra "progressos significatius". Insta l'Executiu a adoptar mesures perquè companyies espanyoles que sobernen funcionaris estrangers puguin ser perseguides...
Aquesta sessió, coordinada per la Comissió de Responsabilitat Social de l'ACCID, va tenir les següents intervencions...
Social i esport
Ahir vaig assistir a l'acte de presentació de l'Anuari dels valors 2013, una nova proposta de l'Observatori dels Valors, iniciativa conjunta de la Càtedra LideratgeS i Governança Democràtica d'ESADE i la Fundació Lluís Carulla.
És una sèrie de 20 capítols i s'emet després del Telenotícies Migdia. Mostra com la cohesió social es construeix cada dia a través de vincles personals, petits però forts.
Acabo de trobar a l'ARA un magnífic monòleg d'un humorista anglès que demostra com es pot destruir el paper de la FIFA en 13 minuts: John Oliver explica la seva particular visió de la FIFA al públic nord-americà.
Governança
La contradicció entre els discurs reial i la realitat és flagrant. El discurs reial deia que 'en la España unida cabemos todos' mentre que el discurs real, el de les proves, deia que qui pensa diferent no hi té cabuda...
Explicar-los que les forces del dret a decidir estan preparant un cens per a consultes obert als immigrants, i que el debat se centra en on posem el límit els resulta una cosa increïble...
|