[Responsabilitat Global] Smartcities i RSE · Març 2014


 

Si no veus correctament aquest butlletí:  |  Si no ves correctamente este boletín:             
Versió en català MARÇ 2014 |  Versión en castellano MARZO 2014
\"\"

Aquest butlletí mensual té per objectiu ajudar a promoure la cultura de la Responsabilitat Social en empreses i organitzacions

El proper 6 de març a la tarda modero una Taula rodona sobre ciutats sostenibles, en el marc d'un acte de Corresponsables a la Torre Agbar de Barcelona. Aprofito per aportar algunes reflexions sobre les smartcities.

Qui pensa la smartcity?

 
Qui pensa la ciutat? Quan ningú no pensa la ciutat aquesta es va conformant segons les necessitats de cada agent que va transformant la ciutat fins allà on topa amb els interessos d'altres. És un creixement orgànic, amb tot el que té de positiu, però també de negatiu tant per les ineficiències que pot generar atès que moltes accions sobre la ciutat no són fàcilment reconvertibles i van deixant petjada, alhora que també per les injustícies que es poden derivar d'un creixement poc democràtic fruit de la prevalença de poders que no pensen en l'interès general. Enfront de la ciutat medieval hi ha la moderna, concebuda des de la racionalitat, pensant en els interessos compartits, en la utilitat, la salubritat, anticipant-se al futur... Ciutat vella i Eixample conviuen avui a Barcelona i són el fruit de maneres diferents de pensar l'ordenació urbana.

Pensar avui la ciutat implica no pensar solament en com articular les necessitats de la ciutadania i l'activitat econòmica. Implica no solament pensar en termes urbanístics i arquitectònics com fer una ciutat agradable i preciosa. Implica no solament en termes d'enginyeria com facilitar la circulació de vehicles o com distribuir les capacitats de càrrega turística. Implica no solament en termes socials com crear els espais de socialització, culturització, cohesió. Implica això i molt més, perquè les ciutats ja no són únicament el nucli central d'un territori que capitalitzen sinó que són els nodes que articulen un planeta que se'ns ha fet petit, limitat i amenaçat. Les ciutats formen part d'un teixit global que acull creixentment la major part de la població i que no han estat concebudes en termes d'impacte a la sostenibilitat global. L'impacte de les ciutats en termes energètics, ambientals, socials, culturals, econòmics... en totes les àrees de la sostenibilitat, és brutal.

Igual que les empreses i les indústries s'han de repensar pel que fa als impactes que genera la seva activitat, també els territoris han de pensar quin és el seu impacte agregat i com poden repensar-se per a modificar el seu comportament col·lectiu... [seguir llegint al blog]

 

Que la smartcity no se'ns faci petita

Urbanisme i urbanitat són dos mots que, malgrat que comparteixin arrel, tenen una semàntica molt diferent. De fet, pertanyen a dos món diferents. Un pertany al regne dels tangibles mentre que l'altre al dels intangibles. Damunt una mateixa urbs, l'aproximació material o immaterial, els carrers o els valors. Entre l'aproximació més física del compartir l'espai o la més etèria del compartir la comunitat, podem trobar els fils de contacte entre els dos mons.

L'economia ha tendit a fer-se intangible. Les empreses amb una cultura més avançada han anat descobrint que el seu potencial de creació de valor es multiplicava a mesura que aprenien a combinar els actius tangibles amb els intangibles, i que no era possible una gestió de la marca ni de la reputació i molt menys de la responsabilitat social sense desenvolupar les capacitats de gestionar la dimensió més intangible. El món més material i l'immaterial es combinen i multipliquen el seu potencial per crear valor!

Avui les ciutats més avançades es pretenen smartcity, un model concebut per a fer un ús intensiu de la tecnologia per tal de millorar la sostenibilitat i la capacitat de gestió de les urbs... [seguir llegint al blog]

 

Conferència de Josep Maria Canyelles sobre tecnologia i innovació al servei de les persones en el context de les smart cities

Conferència de Josep Maria Canyelles, expert en responsabilitat social corporativa (RSC) i promotor de Responsabilitat Global i soci-consultor de Vector 5, a la jornada de teleassistència organitzada per la Diputació de Barcelona sota el títol "La teleassistència: tecnologia i innovació al servei de les persones".

Canyelles destaca el valor de la teleassistència com a servei intel·ligent, que combina tecnologia i atenció social en el marc de les "smartcities" (ciutats intel·ligents). Defensa les dinàmiques col·laboratives des del compromís i sentit de responsabilitat de totes les organitzacions.

La teleassistència: tecnologia i innovació al servei de les persones (1/3):
La teleassistència: tecnologia i innovació al servei de les persones (2/3):
La teleassistència: tecnologia i innovació al servei de les persones (3/3):
 

Articles sobre smartcities

Darrers articles sobre smartcities:

Altres notícies

Altres articles

M'adhereixo al Codi deontològic de la professió de consultoria en Responsabilitat Social i Sostenibilitat

Aquest Codi deontològic de la professió de consultoria en Responsabilitat Social i Sostenibilitat (RS&S) ha estat impulsat per un grup de persones que exercim professionalment en aquest sector. Ho hem fet a títol personal, ja que es tracta d'un document de compromís personal no de les empreses. Podeu veure les altres persones amb qui l'hem elaborat i totes les qui s'hi han volgut anat afegint.

Aigua de mar de Palencia

He comprat una ampolla d'aigua de mar per a usos alimentaris, i m'he endut una sorpresa quan he mirat quina empresa la comercialitzava, ja que estava ubicada a Palencia (Castella i Lleó), bastant allunyada del mar.

Noves imposicions lingüístiques oficials per a generar ineficiències

Mentre que les empreses castellanes poden fer els contractes sols en la seva llengua, les empreses catalanes estan obligades a fer-lo en castellà encara que cap de les dues parts firmants hi tinguin cap interès.

El New York Times critica els horaris espanyols i la incapacitat de reacció en plena crisi

El diari ARA recull un reportatge del NYT on es denuncia que en plena crisi econòmica es miri la televisió més enllà de mitjanit. La crítica se suma a un conjunt de factors que estan enfonsant la Marca España

 

Propers actes sobre ciutats i tecnologia sostenibles i intel·ligents

Aquests propers dies tinc dos actes que m'han motivat a dedicar aquesta newsletter de febrer a les Ciutats intel·ligents i sostenibles.
  • El proper 6 de març modero una Taula rodona sobre Ciutats Sostenibles dins la Jornada que Corresponsables organitza a la Torre Agbar de Barcelona. Es tracta de la 50a jornada Corresposables i aquesta sessió tractarà de “Vida sostenible en Ciutats - Sustainable Living in Cities. Enterprise 2020”, amb la intervenció de Tomás Sercovich, director de Comunicació de Forética; Rodrigo de Salas, director de Comunicació Corporativa i RSE de Leroy Merlin; Eduardo Ruiz-Cuevas, responsable d'RSE de Reale Seguros; i Georgios Tragopoulos, tècnic d'Eficiència Energètica de WWF.
  • I aquest proper dimarts vaig al Mobile World Congress, a un dinar de treball que reunirà les comunitats nacionals i internacionals per establir contactes i discutir la col·laboració futura en l'àmbit de la mobilitat per a tothom, l'accessibilitat, la creació de capacitats, la recaptació de fons, l'avaluació de l'impacte i la responsabilitat social corporativa.
Per això, he publicat un parell d'articles sobre les smartcities: I aprofito per compartir la conferència inaugural que vaig fer d'una jornada de la Diputació de Barcelona sobre tecnologia, innovació i territoris socialment responsables:

Es presenta el Codi Deontològic de la Professió de Consultoria en Responsabilitat Social i Sostenibilitat

Aquest dimarts 25 a Barcelona
Es tracta d'un projecte en el qual hem treballat amb il·lusió i que ens encantarà compartir: el primer Codi deontològic de la professió de consultoria en Responsabilitat Social i Sostenibilitat (RS&S).

La jornada, que té el suport de DIRSE i la col·laboració de la Càtedra Mango d'RSC i l'Obra Social "la Caixa", inclou la ponència magistral de Victòria Camps sobre com l'ètica ha d'integrar-se tant a les consultores com a les empreses com a element estratègic per a la creació de valor.

Per a mi, i per a tot el grup de consultors que hem redactat el codi i hem posat en marxa aquesta iniciativa, serà un plaer comptar amb la teva presència i poder intercanviar opinions sobre la figura del consultor i el valor que pot aportar a l'empresa: sabem que junts, creem valor i compartim responsabilitat.

Per a confirmar assistència i consultar el programa, cliqueu els enllaços.

Web RSConsultores, promotors del Codi: [ca] [es]
 
 

Cursos

Curs online UOC: Responsabilitat social de l'empresa. Una aposta per a la creació de valor en les pimes

  • Docència: del 5 de març al 2 d'abril del 2014 
  • Crèdits: 1 crèdit ECTS 
  • Durada: 25 hores 
  • Idioma: Català
  • Impartit per: Josep Maria Canyelles (Responsabilitat Global)

Esdeveniments

Conferència a Dénia: "Territoris intel·ligents: estratègia, concertació i la cerca d'advantatge comparativa"

Voluntariat · Tercer Sector

Presentació a les entitats de les activitats de la Capital Europea del Voluntariat

Es comença a treballar el II Pla Nacional de l’Associacionisme i el Voluntariat

Transparència

Jesús Lizcano: "Partidos políticos y corrupción: la hora del cambio"

El president de Transparència Internacional a l'estat espanyol i catedràtic de la Universidad Autónoma de Madrid, Jesús Lizcano Álvarez, publicava aquest divendres passat un article a El País, titulat "Partidos políticos y corrupción: la hora del cambio", que recomanem, on exposa que "Muchos ciudadanos se sienten secuestrados en el ejercicio de sus derechos por unas organizaciones que monopolizan el poder. Se hace necesario un mayor equilibrio entre los grupos políticos y la sociedad". Així mateix, proposa que els electors haurien d'exigir als partits...
 

Governança

En moments convulsos les societats es despullen i troben l'essencial

En moments convulsos, els agents socials que encarnen en cada societat el substrat ideològic profund es despullen de les capes de que s'han anat dotant al llarg dels anys i mostren, alliberats d'allò més accessori, el que és consubstancial en la seva manera de ser.

I en aquest context, em genera un gran interès observar com el procés català està provocant moviments en totes dues societats catalana i espanyola, que avancen cada cop més en sentits manifestament contraposats...