[Responsabilitat Global] 10 anys promovent l'RSE · Gener 2014


 

Si no veus correctament aquest butlletí:  |  Si no ves correctamente este boletín:             
Versió en català GENER 2014 |  Versión en castellano ENERO 2014
\"\"

Aquest butlletí mensual té per objectiu ajudar a promoure la cultura de la Responsabilitat Social en empreses i organitzacions

10 anys promovent la Responsabilitat Social

Aquest 2014 fa 10 anys que em dedico a promoure la Responsabilitat Social de les Empreses i de les Organitzacions. Em refereixo a promoure l'RS des de l'activitat professional independent, ja que anteriorment ja havia fet accions en aquest sentit des d'altres responsabilitats públiques i privades, si bé no constituïa el focus central. De fet, al 2003, per exemple, organitzava el primer espai de reflexió a Catalunya sobre Voluntariat Corporatiu. Però és a partir del 2004 quan desenvolupo la marca Responsabilitat Global i quan començo a treballar en un sentit clarament empresarial i estratègic d'aquest enfocament de gestió.

Miraré d'avaluar la feina feta i compartir algunes reflexions, però sobretot miraré d'encarar amb força el futur reflexionant sobre com abordar els reptes ètics, socials, econòmics, ambientals i humans de les organitzacions. Això vol dir seguir tocant els cinc vectors de l'RS (impactes econòmics, laborals, socials, ambientals i de bon govern) i sobretot com facilitar la incorporació de l'RS com un enfocament de gestió integral i integrat, que estigui connectat amb l'estratègia corporativa i que formi part del model d'empresa, i que estigui inserit en cada procés de gestió, començant pel lideratge i la funció directiva. M'interessa abordar els reptes que el management directiu té respecte l'excel·lència social de la seva funció.

I tal com hem fet aquests deu anys, entenent que la Responsabilitat Social es declina per a tota mena d'organitzacions, empreses (RSE), organitzacions no lucratives (RSO), administracions públiques (RSA), universitats (RSU), etc., i de qualsevol dimensió, de la més gran a la més micro. Seguirem treballant amb aquesta diversitat perquè és el que permet comprendre que no estem ajudant a desenvolupar un model rebuscat de finalitats cosmètiques per empreses amb males pràctiques sinó un enfocament de gestió apte per a qualsevol organització, al marge que n'hi pugui haver que en facin un ús instrumental mancat de tota autenticitat.

Alhora, treballar amb aquesta diversitat permet desenvolupar models i pràctiques al voltant de la gestió dels Territoris Socialment Responsables (TSR) o, amb orientacions sectorials, poder desenvolupar Destinacions Turístiques Responsables, per exemple. Aquesta exploració dels límits de l'RS, ja sigui per a colonitzar els altres sectors no empresarials, ja sigui per a desenvolupar la metodologia RS en àrees innovadores, ha permès connectar millor la pràctica de l'RS amb altres disciplines i punts de vista, i sobretot anar focalitzant aquells elements que són nuclears en l'RS, evitant el parany de reduir l'RS a una acumulació de bones pràctiques.

El pas més important per a encarar aquest futur que ja ha començat ha estat la creació d'una empresa, amb dos socis i diversos col·laboradors i col·laboradores. Durant aquest darrer anys ja ens hem posat en marxa i tenim intenció de ser un agent rellevant en el desenvolupament de la responsabilitat social, sumant tota l'experiència, vocació, i idees que tenim.

La creació de Vector 5 · Excel·lència i Sostenibilitat no comportarà cap canvi a Responsabilitat Global, en tant que laboratori d'idees, espai de reflexió, espai de divulgació, espai de formació... Però la part de consultoria passarà en gran mesura a Vector 5 per tal de poder-la desenvolupar en equip. N'anirem explicant els progressos.

 

Ranking TOP100_RSE twitter sobre #RSE

McClelland Media Ltd i diario_responsable engeguen el rànquing TOP100_RSE. En aquest rànquing podreu trobar els 100 usuaris més influents al twitter en castellà en matèria de Responsabilitat Social de les Empreses, Sostenibilitat, Inversió Socialment Responsable, Bon Govern i Reputació Corporativa. Josep Maria Canyelles (Responsabilitat Global / Vector 5) apareix en aquest moment en la posició 44.

+500.000 visualitzacions del blog "Responsabilitat Global"

Per altra banda, acabo de descobrir que he passat del mig milió de visualitzacions del blog Responsabilitat Global d'ençà que em vaig instal·lar el comptador del widget de Blogger.

Sparkline 505,596
 

Aracoop solEngega aracoop, un programa per a renovar, ampliar i enfortir l'economia social i cooperativa a Catalunya

Programa de col·laboració público-privada entre la Generalitat de Catalunya, a través del departament d'Empresa i Ocupació, i la Confederació de Cooperatives de Catalunya, i que forma part del programa "Catalunya Emprèn".

L'estratègia Catalunya 2020 (ECAT 2020) és el full de ruta del Govern per reactivar l'economia i reorientar el sector productiu cap a un model econòmic més intel·ligent, més sostenible i més integrador...

 
 

Articles

Durant el 2013 he rebut les següents multes de trànsit. Després que l'any passat tingués un augment en les multes de trànsit, valorant que va ser una situació excepcional, enguany he retornat a un nivell acceptable...
 

Capacitat d'observació d'un pont mal muntat. Recordo una anècdota de quan era jo petit. Passejant amb mons pares i uns amics seus, vam assistir a l'escena d'uns operaris...

 

Vilanova i la Geltrú, capital d'Àlaba. Cada vegada que hem d'escriure al Google Maps "Vilanova i la Geltrú" (que és la meva localitat) tenim un problema que ja dura de fa uns quants anys...

 

Estic preparant la compareixença al Parlament sobre la modificació de la llei de jocs i apostes

 

Curs online UOC: Responsabilitat social de l'empresa. Una aposta per a la creació de valor en les pimes

Docència: del 5 de març al 2 d'abril del 2014 

Crèdits: 1 crèdit ECTS 

Durada: 25 hores 

Idioma: Català

Impartit per: Josep Maria Canyelles (Responsabilitat Global)

Activitat feta

Sessió d' #RSE al Graduat en Direcció de Comerç i Distribució d’ESCODI-UAB

Diversitat

El Constitucional condemna Telecinco per ridiculitzar un discapacitat

Ambiental

Nova guia de càlcul d'emissions de contaminants a l'atmosfera 2013 i calculadora d'emissions

Un tren solar transporta passatgers d'Anvers a Amsterdam

Bhutan, el primer país del món en permetre només l'agricultura ecològica

Voluntariat · Tercer Sector

Anuari del Tercer Sector Social de Catalunya

SROI Social Return On Investment: EUROCITIES Barcelona

Participa en el #repteCocacola: 20.000 llaunes

Les donacions a través del PayPal creixen un 34% el 2013 i arriben als 466.500.000 d'euros

Las donaciones a través de PayPal crecen un 34% en 2013 y alcanzan los 466,5 millones de euros

La relación entre el sector no lucrativo y las empresas privadas (Responsabilidad Social Corporativa)

Retalls de premsa

CCOO i la Responsabilitat Social Empresarial a Catalunya

Polly Higgins: "L'ecocidi ben aviat serà considerat un crim internacional"

"Ayudar a los más desfavorecidos es tendencia"Daniel Levine, experto en tendencias: "Ayudar a los más desfavorecidos es tendencia"

El consum responsable serà tendència al 2014

Governança

S'ha fet pública la llista de les empreses més subvencionades de l'estat espanyol. Vergonya, cavallers, vergonya!

Comentaris al fòrum d'El Confidencial